Review

Bethlehem verliest zich in allianties

Bethlehem. Regie: Yuval Adler. Met: Tsahi Halevi, Shadi Mar'i, Hitham Omari 99 min., in 3 zalen.

Floortje Smit
Razi en Sanfur. Beeld Entre chien et loupe
Razi en Sanfur.Beeld Entre chien et loupe

Een jongen is het nog - de haren op kin en bovenlip lijken nog zacht. Maar de 17-jarige Sanfur is van onschatbare waarde voor de Israëlische agent Razi: zijn broer is een belangrijke militante Palestijnse leider en betrokken bij een bloedige zelfmoordaanslag.

De ingewikkelde relatie tussen Razi en Sanfur is de spil van Bethlehem, een spionagethriller die zich afspeelt in de onoverzichtelijke wereld van de Israëlische geheime dienst en hun Palestijnse informanten. Hoe Razi en Sanfur zich precies tot elkaar verhouden blijft schimmig; voor de kijker en voor henzelf. Hoe hebben ze elkaar leren kennen? Ziet Sanfur in Razi de liefhebbende broer die hij mist? In hoeverre wordt Razi's genegenheid gevoed door schuldgevoel over deze jongen die hij zo vroeg al in de onmogelijke situatie van informant heeft gebracht? Hoe kiezen ze als het erop aan komt?

Testosteron en trots

De ontstaansgeschiedenis van Bethlehem is opmerkelijk: een voormalig medewerker van de Israëlische geheime dienst (tevens regisseur Yuval Adler) schreef samen met de islamitische journalist (Ali Waked) het script. De film zou een interessante double bill kunnen vormen met het overduidelijk Palestijnse Omar van Hany Abu-Assad, dat zich afspeelt op hetzelfde terrein. Hier echter schittert het conflict zelf door afwezigheid. Testosteron en trots spelen een grotere rol dan politieke motieven. Hoe dan ook: in het morele moeras waarin Sanfur en Razi zich bevinden, kan de woede alleen maar gevoed worden en wordt iedereen gebruikt naar eigen goeddunken. Goede beslissingen bestaan niet, loyaliteit evenmin.

Adler toont zich in dit debuut een begenadigd regisseur, vooral in een intense actiescène, waarin een man op een zolder als een moderne David een overmacht aan Israëlisch soldaten bevecht. Maar met Waked verliest hij zich in een web aan onderlinge verbindingen en allianties, waardoor zij in vele zijlijntjes slechts de oppervlakte schampen. Ze hadden beter meer tijd kunnen besteden aan die intrigerende surrogaat-vader-zoonrelatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden