Betaalmuur en crowdfunding: BitTorrent wil gebruikers geld gaan vragen

BitTorrent, het bedrijf achter een veelgebruikte technologie om gratis films, muziek en games te downloaden, wil gebruikers geld gaan vragen voor een deel van zijn diensten. Er komt een crowdfunding-project voor een eigen sciencefictionserie, voor downloadbundels wordt er een betaalmuur opgeworpen.

Thomas van der Kolk
BitTorrent werpt een betaalmuur op voor downloadbundels. Beeld thinkstock
BitTorrent werpt een betaalmuur op voor downloadbundels.Beeld thinkstock

Dat heeft het Amerikaanse bedrijf laten weten aan de New York Times. Later vandaag komt BitTorrent naar verwachting met een officiële mededeling.

Betaalmuur
Vorig jaar mei introduceerde BitTorrent de zogenoemde Bundle, een download waarin alle producties van een bepaalde artiest zijn verwerkt, van muziek tot video's en afbeeldingen. Het bedrijf ontwikkelde ook een programma waarmee artiesten zelf hun eigen bundels kunnen samenstellen. Een maand geleden maakte het bedrijf bekend dat het wereldwijd meer dan honderd miljoen Bundles had afgeleverd.

Tot nu toe waren deze Bundles gratis - gebruikers hoefden alleen hun e-mailadres op te geven - maar BitTorrent wil artiesten vanaf september de mogelijkheid gaan bieden om er geld voor te vragen. Dat geld zal direct naar de desbetreffende artiest vloeien, maar BitTorrent zal een percentage van die inkomsten opstrijken. Het is niet bekend om welke bedragen het gaat. Volgens Christian Averill, communicatiemanager bij BitTorrent, zullen de artiesten en producenten de vrijheid krijgen om te bepalen wat hun content waard is. 'Wij zullen het businessmodel niet opleggen', zegt hij tegenover The Next Web.

Het is dan ook de bedoeling dat de BitTorrent-Bundles 'de belangrijkste plek voor onafhankelijke contentcreatie' gaat worden, aldus contentbaas Matt Mason in The New York Times. De eerste bundel waarvoor betaald moet worden zal van een grote, bekende artiest zijn, maar het bedrijf wil nog niet bekendmaken om wie het gaat.

null Beeld BitTorrent
Beeld BitTorrent

BitTorrent?
BitTorrent is een zogenoemde peer-to-peer-techniek (P2P), waarbij software in kleine stukjes wordt opgedeeld die gebruikers met elkaar uitwisselen. Het verkeer verloopt daardoor niet via centrale servers.

De techniek wordt veel gebruikt voor een manier van downloaden die sinds enkele maanden ook in Nederland illegaal is. BitTorrent heeft altijd benadrukt dat het zelf niet verantwoordelijk is voor dit illegale downloaden.

BitTorrent heeft naar schatting wereldwijd ongeveer 170 miljoen gebruikers.

Children of the Machine
De serie die BitTorrent wil gaan produceren heet Children of the Machine en gaat over een groep tieners die in een door de opwarming van de aarde vernietigd Verenigde Staten probeert te overleven. Om de serie van de grond te krijgen moeten 250.000 gebruikers elk 10 dollar inleggen. De eerste aflevering zal gratis beschikbaar komen, maar voor de rest van het seizoen zullen gebruikers moeten betalen.

Producent Marco Weber noemt de serie een 'perfecte hybride tussen Kickstarter en Netflix'. Zodra de pilot-aflevering online staat zal het snel gaan, verwacht hij. 'Binnen vier tot zes weken weet ik of het gaat werken.'

Eerdere pogingen
BitTorrent heeft al vaker pogingen gedaan om geld van gebruikers te vragen, maar die zijn mislukt. In 2008 kwam het bedrijf met het BitTorrent Entertainment Network waarbij het in samenwerking met Hollywood (onder andere studio's als Twentieth Century Fox, Paramount en Warner Brothers) tegen betaling films en series aanbood. Het initiatief flopte doordat er te weinig animo was, vermoedelijk door de hoge prijzen.

BitTorrent (115 medewerkers) is naar eigen zeggen winstgevend. Het bedrijf verdient momenteel geld met betaalde versies van zijn software die extra functionaliteiten bieden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden