Bestsellerlijst: spannende boeken en party power food

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: Spannende weken.

Jo Nesbø's De dorst, oftewel 'Harry Hole en de fatale tinderdate', staat met stip op één in de CPNB Bestseller 60. Beeld Hannibal via Wikimedia
Jo Nesbø's De dorst, oftewel 'Harry Hole en de fatale tinderdate', staat met stip op één in de CPNB Bestseller 60.Beeld Hannibal via Wikimedia

Juni is... de Maand van het Spannende Boek!, vulde men tot twee jaar geleden vrolijk aan, maar de tijden zijn veranderd: tegenwoordig krijgt het Spannende Boek slechts 16 dagen toebedeeld, in plaats van de volle maand van vroeger.

In die ruime twee weken moet het dus gebeuren - de uitreiking van de Gouden Strop en de Schaduwprijs, een tournee van Deon Meyer, de auteur van het geschenkboek De vrouw in de blauwe mantel, en een Spannende-Boeken-campagne die haar sporen achterlaat in de CPNB Bestseller 60: Jo Nesbø's De dorst, oftewel 'Harry Hole en de fatale tinderdate', staat met stip op één, Naar bed, naar bed (het vijfde deel van M.J. Arlidges thrillerreeks over de motorrijdende en soms depressieve rechercheur Helen Grace) komt de lijst binnen op 25, Het Pauluslabyrint van Jeroen Windmeijer en Ragdoll van Daniel Cole zijn weer terug in de top-60 (op respectievelijk 54 en 60) en ook voor kinderen valt er iets te sidderen, want Paul van Loon staat met Raveleijn. De bende van de Witte Veer op een 58ste plaats.

Juni is overigens ook de maand waarin eindexamenleerlingen te horen krijgen of ze geslaagd zijn. En voordat zij een levenspad kiezen - willen ze wereldfaam als regisseur, zoals hoofdpersoon Bram Botermans in Jeff Kinneys 'Het leven van een loser 11 - Drie keer niks' (binnen op 3)? Of wordt het eerst een spirituele reis door drie landen, zoals Eva van Berkel in Op zoek naar de hemel (op 49) van Hans Peter Roel? - is het feest.

En laat Rens Kroes nu nét Power Food. The Party Edition hebben uitgebracht. Een kookboek zoals we dat van haar kennen, maar dan vol hapjes en drankjes voor 'party-momenten' waarop de teugels even gevierd worden. Denk aan: peperkoekmannetjes, pizzetta's en piña colada's met een optioneel shotje rum, want 'het is jouw feestje'.

null Beeld
Beeld

1. Jo Nesbø. De dorst; Cargo (-) Agent Harry Hole versus zijn aartsvijand.

2. Alfred Birney. De tolk van Java; De Geus (5) Winnaar Libris Literatuurprijs.

3. Jeff Kinney. Het leven van een loser 11 - Drie keer niks; De Fontein Jeugd (-) Deel 11 in populaire jeugdserie.

4. Suzanne Vermeer. Het paradijs; A.W. Bruna (9)

5. Nicci French. Zondagochtend breekt aan; Ambo Anthos (9)

6. Rens Kroes. Powerfood - The Party Edition; Spectrum (-)

7. Monica Geuze. My Way; Kosmos (5)

8. David Baldacci. Het motief; A.W. Bruna (6)

9. Adriaan van Dis. In het buitengebied; Atlas Contact (4)

10. Benedict Wells. Het einde van de eenzaamheid; Meulenhoff (7)

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden