BoekenBestsellers

Bestsellerkanon Saskia Noort weet waarover haar fans willen lezen

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad vertelt hoe het nu gaat.

Jet Steinz
null Beeld The House of Books
Beeld The House of Books

Ze zeggen dat de zomer een tijd voor bezinning is, dus het is goed om eens stil te staan bij het fenomeen Saskia Noort, de Marco Borsato van de CPNB Bestseller 60. Onder de heerschappij van Lucinda Riley – die de lijst al jarenlang domineert en deze zomer weer een paar records verbrak: inmiddels staat de Ierse schrijver met twaalf boeken in de lijst, eenvijfde van het totaal dus – hebben andere bestsellerkanonnen misschien niet de aandacht gekregen die ze verdienen.

Daarom een kort historisch overzicht. Na Noorts extreem succesvolle debuut ­Terug naar de kust (dat weliswaar nooit op de eerste plaats stond, maar wel 168 weken in de lijst) knalden al haar daaropvolgende thrillers en thrillerachtige romans naar de top: De eetclub (2004), Nieuwe buren (2006), De verbouwing (2009), Koorts (2011), Debet (2013), Huidpijn (2016) en Stromboli (2018).

Op Debet na allemaal keiharde nummer 1-hits. Zelfs columnbundels (die eigenlijk alleen verkopen als je Youp van ’t Hek heet) werden bescheiden bestsellers. Alles bij elkaar heeft Noort zo’n 3,3 miljoen boeken verkocht en ze is nog niet klaar; haar nieuwste thriller, Bonuskind, staat alweer acht weken in de Top 60 (de helft van de tijd op 1) en gaat als vanouds over wat haar lezeressen kunnen herkennen: een vechtscheiding, gezien door de ogen van een 15-jarig meisje. Zo iemand ben je geweest, of je hebt er eentje rondlopen. Noort weet waarover haar fans willen lezen.

‘De thrillerscene is nog steeds een mannenbolwerk’
Wat leest Saskia Noort deze zomer, nu ze niet meer hoeft te werken aan haar eigen boek? En waar gaat dat eigen boek trouwens over?

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1. Pieter Waterdrinker: De rat van Amsterdam; Nijgh & Van Ditmar

2. Raynor Winn: Het zoutpad; Balans

3. Rutger Bregman: De meeste mensen deugen; De Correspondent

4. Sander Kollaard: Uit het leven van een hond; Van Oorschot

5. Charlotte Dematons: Alfabet; Hoogland & Van Klaveren

6. Charlie Mackesy: De jongen, de mol, de vos en het paard; KokBoekencentrum

7. Stephenie Meyer: Midnight Sun; Van Goor

8. Saskia Noort: Bonuskind; The House of Books

9. Marjoleine de Vos: Je keek te ver; Van Oorschot

10. Charlotte Dematons: Nederland maxi editie; Lemniscaat

Hoe gaat het in de boekhandel?

Margreet Plukker van Boekhandel Plukker in Schagen: 'Het werk is zwaar, momenteel.' Beeld Renate Beense
Margreet Plukker van Boekhandel Plukker in Schagen: 'Het werk is zwaar, momenteel.'Beeld Renate Beense

Margreet Plukker (Boekhandel Plukker, Schagen): ‘Er mag best eens gezegd worden dat het werk van boekverkopers zwaar is, momenteel. Je moet je voortdurend verhouden tot je klanten: sommigen durven amper het pinapparaat aan te raken, anderen beweren dat de maatregelen onzinnig zijn. Dat is vermoeiend. Maar er wordt wél veel gelezen, en daar krijg je juist weer een kick van: mensen gaan de deur uit met stapels boeken. Veel klassiekers – nieuwe vertalingen van de Russen, Mann, Zola, Beckett, Steinbeck – en reflectieve non-fictie. We hebben dan ook een goede zomer gehad, deels door de vele Nederlandse toeristen. Zeker toen het in juli niet zulk lekker strandweer was, kwamen die allemaal naar onze boekhandel. Toch juich ik nog niet: een plus van 10 procent in de zomer weegt niet op tegen een min van 10 procent tijdens de feestmaanden. Daarom zijn we nu al bezig om te bedenken hoe we de drukte die je dan zou moeten hebben kunnen spreiden: door middel van verlanglijstjes bijvoorbeeld, of speciale koopavonden. Het gaat pittig worden.’

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Kooyker Leiden, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden