Bestseller over retour naar hemel blijkt fictie

Het verhaal verwonderde mensen vanaf de dag dat het boek voor het eerst in de winkels lag. In 'De jongen die uit de hemel terugkwam' beschrijft Alex Malarkey hoe hij op 6-jarige leeftijd na een zwaar auto-ongeluk in de hemel terechtkwam, om vervolgens weer terug te keren op aarde. Afgelopen week maakte Malarkey bekend het complete verhaal te hebben verzonnen.

redactie
De cover van het boek van Alex Malarkey. Beeld Tyndale House
De cover van het boek van Alex Malarkey.Beeld Tyndale House

Malarkey - inmiddels een tiener - is dus helemaal niet in de hemel geweest, laat staan dat hij door een engel is voorgesteld aan zowel Jezus als Satan, zoals hij in zijn boek beweert. 'Ik ben niet doodgegaan', schreef de Amerikaanse jongen zonder omweg in een open brief, gericht aan onder meer de winkels die zijn boek verkopen. 'Ik zei dat ik in de hemel ben geweest, omdat ik dacht dat het me aandacht zou opleveren. Toen ik die dingen beweerde, had ik nog nooit de Bijbel gelezen. Mensen hebben geprofiteerd van leugens en dat blijven ze doen. Maar het lezen van de Bijbel is voldoende. Het is de enige bron van de waarheid', aldus Malarkey.

Het boek van Malarkey werd in 2010 gepubliceerd en was meteen een bestseller. Ook werd er in datzelfde jaar een tv-film van gemaakt. Na de open brief van Malarkey besloot de uitgever van zijn boek onmiddelijk te stoppen met het drukken van 'De Jongen die uit de hemel terugkwam'. Tyndale House, een grote uitgever van christelijke boeken in de VS, bevestigde dat gisteren tegenover Amerikaanse media.

Hemeltoerisme

De moeder van Alex Malarkey, Beth, heeft al gereageerd op de open brief van haar zoon. Zij stelt dat ze al langer moeite had met het boek. Daarnaast zegt ze dat haar zoon, die door het ongeluk wel twee maanden in coma lag en verlamd raakte, financieel nagenoeg niets heeft overgehouden aan het boek. Vader Kevin, die als co-auteur op de kaft staat, heeft nog niet gereageerd op de brief van Kevin.

Het boek van Alex Malarkey valt onder het genre 'hemeltoerisme', dat in de christelijke wereld de laatste jaren flink aan populariteit wint. Het boek kreeg goede recensies op boekensites, maar zal - nu de uitgever heeft besloten te stoppen met drukken van het boek - steeds zeldzamer worden in de schappen van boekwinkels. Overigens is het boek nog wel gewoon verkrijgbaar op Nederlandse websites.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden