Tv-recensieHaroon Ali

Beste Ali B, noem me geen flikker

null Beeld
Haroon Ali

Volksvriend Ali Bouali noemt homo’s dus ‘flikker’. Volgens zijn logica is het juist discriminerend om ermee te stoppen, zegt The Voice-coach in het tijdschrift &C, met nota bene het thema ‘Maak het verschil’. In het voorwoord pocht Chantal Janzen dat ze zich inzet voor lhbti-emancipatie, maar in haar interview met Bouali pikt ze zijn uitleg dat het scheldwoord flikker – of ‘mongool’, tegen mensen met downsyndroom – ‘een vorm van respect’ is, omdat hij ze niet als zwakker of kwetsbaarder ziet. Toen Bouali in 2016 rapte dat hij ‘op zijn money zit als een Jew’ had hij dat ook bedoeld als compliment.

Zijn respect voor homo’s is twijfelachtig. Ik kijk trouw naar The Voice, waarbij me al jaren opvalt dat jurylid Bouali de vrouwelijke trekjes van homoseksuele kandidaten bekritiseert of wil afzwakken. Na een duet tussen een meisje en de uitbundige Kevin Fullinck in 2018 grapte de coach: ‘Kevin was echt het vrouwtje in deze battle.’ En juist de kwetsbaarheid van homoseksuele kandidaten kan hij vaak niet waarderen, zoals bij Béla Becht, die in datzelfde jaar een ingetogen versie van How Will I Know van Whitney Houston zong. ‘Wat je deed, deed je goed. Maar wat je deed, daar houd ik niet van.’

Maar Bouali komt overal mee weg, dankzij die aanstekelijke glimlach en rappe tong. Ook heeft hij de homorechten in talkshows wel verdedigd. Juist daarom voelt zijn woordgebruik als een stap terug. Dinsdag zei hij bij RTL Boulevard tegen een vergevingsgezinde Arie Boomsma dat zijn schaamteloze collega’s Fred van Leer en Paul de Leeuw het prima vinden als hij ze flikker noemt, net zoals ze hem ‘kutmarokkaan’ mogen noemen. Maar durft de rapper ook het n-woord te gebruiken tegen zwarte mensen? Denk het niet. Toch moeten wij homo’s wel het f-woord incasseren.

Coach Ali B in ‘The Voice of Holland’. Beeld ANP
Coach Ali B in ‘The Voice of Holland’.Beeld ANP

In het interview met &C zegt Bouali dat hij als Marokkaanse Nederlander en moslim ook vaak is gediscrimineerd. Dat maakt dit voorval extra wrang. Johan Derksen heeft misschien grote moeite om zich in te leven in de gemarginaliseerde groepen die hij belachelijk maakt, maar Bouali zou beter moeten weten, ook omdat hij zichzelf graag ziet als een brug tussen mensen en culturen.

De openheid tussen Bouali en zijn Hilversumse vrienden Paul en Fred ontbrak namelijk op mijn middelbare school in Amsterdam-West, waar met name Marokkaanse en Turkse jongens de godganse dag flikker riepen. Voor hen was dat woord niet beladen, maar ik dook elke keer ineen, bang dat ze mijn geaardheid hadden ontdekt, bang dat ze me zouden pakken. Terwijl zij elkaar uitmaakten voor ‘vuile mocro’ en ‘kankerturk’, moest ik mijn mond houden om de schooldag door te komen.

Dus beste Ali, elke keer als jij flikker zegt, denken talloze homo’s terug aan de tijd dat ze met dat woord werden gepest. En elke keer als jij flikker zegt, voelt een volgende generatie jongens zich gelegitimeerd om klasgenoten met dat woord te vernederen. Dus maak het verschil en stop ermee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden