De week in boekenVerkiezingen VS

Bestaan er ook Amerikaanse schrijvers die wel fan zijn van Donald Trump?

In de New York Review of Books schreef een aantal Amerikaanse auteurs over de presidentsverkiezingen, en ze klonken stuk voor stuk wanhopig.

Wilma de Rek
Vivian Gornick Beeld Mitchell Bach
Vivian GornickBeeld Mitchell Bach

Natuurlijk dacht ook ik woensdagochtend na een lange CNN-nacht vooral dingen als ‘wat een stom en achterlijk kutland is het toch ook dat het zich nóg een keer geheel vrijwillig en bij volle bewustzijn dreigt over te leveren aan de grillen van een dikke, gestoorde dictator. Idioten zijn het, slecht geklede, volgevreten, cola zuipende randdebielen, gedegenereerde afstammelingen van een handjevol waanzinnige godsdienstwappies; laten we hier in Nederland nu eindelijk eens en voor altijd ophouden met dat gedweep met Amerika, met dat bewonderend omarmen van de eerste de beste talkshowhost of muzikant of opiniemaker of acteur of schrijver die uit de VS komt, waarom wordt hier eigenlijk zoveel Amerikaanse fictie verkocht, dat kan alleen maar met de taal te maken hebben...’, nou ja, al die dingen die je denkt als je moe en eerlijk bent.

Een paar uur later sloop de nuance weer netjes mijn hoofd binnen en had ik vooral te doen met al die Amerikanen die níét op Trump hebben gestemd. En met de schrijvers die we hier zo graag lezen en die de afgelopen jaren hun vingers blauw hebben getikt, zonder enig resultaat.

Vier jaar geleden, Trump was net tot president gekozen, sprak ik in New York met de toen 74-jarige schrijfster en psychiater Arlene Heyman over haar romandebuut. Een paar honderd meter van haar appartement stond een groep demonstranten voor de Trump Tower met grote protestborden in de hand ‘we reject the president-elect’ te schreeuwen. Heyman had er graag bij gestaan want ze was treurig en depressief over de uitslag. Ze kende veel schrijvers, geen van hen had op Trump gestemd.

In de New York Review of Books van vorige week schreef een aantal Amerikaanse auteurs over de presidentsverkiezingen, en ze klonken stuk voor stuk wanhopig. Vivian Gornick blikte terug op 2016. ‘De ochtend na de verkiezing van Donald Trump werd waarschijnlijk iedereen die niet op hem had gestemd wakker met de gedachte: hoe zijn we hier gekomen?’

Een bevredigend antwoord had ze ook na vier jaar niet gevonden. ‘Ik leef van dag tot dag’, schreef ze, ‘soms vrolijk, soms echt depressief, maar vooral bijzonder nieuwsgierig naar hoeveel schade ik aangebracht ga zien worden’. In Met het oog op morgen vroeg Coen Verbraak aan Arnon Grunberg of hij ook Amerikaanse schrijvers kon noemen die niet op Biden maar op Trump zouden stemmen. Grunberg wist er niet één. Dat zegt wel iets. Alleen weet ik nog niet wat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden