TV-recensieArno Haijtema

Best pijnlijk, een Op1-presentator zonder parate kennis

null Beeld -
Beeld -

De nieuwe presentatoren van Op1, Astrid Joosten en Paul de Leeuw, brachten een vrijdagavondgevoel van uitersten: gênant en innemend.

Met Astrid Joosten en Paul de Leeuw als nieuwe presentatoren van Op1 wandelde vrijdag een legertje VARA-senioriteit de studio binnen. ‘Voor het vrijdagavondgevoel’, hoorde ik Joosten op Radio 1 vertellen - ze doelde vermoedelijk op de kwinkslagen die onlosmakelijk aan tv-coryfee De Leeuw zijn verbonden. Zijzelf, vertelde ze, was na jaren van quizzen presenteren ook weer aan iets inhoudelijks toe.

De primeur van het duo werd een uitzending van uitersten. Twee Amerikadeskundigen legden, overbodig, nog eens uit wat we - ook van hunzelf - al dagen over de titanenstrijd Trump-Biden horen. Fractieleider Klaas Dijkhoff lichtte het VVD-verkiezingsprogramma toe. En zanger Rob de Nijs, kwetsbaar en geflankeerd door zijn vrouw Jet, kwam praten over zijn voortschrijdende ziekte Parkinson en zijn nieuwe, laatste plaat.

Op1 met Astrid Joosten en Paul de Leeuw. Beeld BNNVara
Op1 met Astrid Joosten en Paul de Leeuw.Beeld BNNVara

Als Op1 dat Amerika-item had geschrapt, was er misschien tijd geweest voor een diepgravender interview met Dijkhoff dan de poging die Joosten ondernam. Ze diste links klinkende onderwerpen op uit het verkiezingsprogramma van de VVD om haar stelling te onderbouwen dat het op een PvdA-manifest leek. Grotere rol voor de overheid, meer marktregulering, hoger minimumloon. Een koerswijziging, legde ze Dijkhoff voor. ‘Ik noem het liever warm rechts’, antwoordde Dijkhoff. ‘Als ik twee kilo afval ben ik een beetje naar slank gegaan. Maar dan bén ik nog niet slank.’

Scherpe kantjes van het kapitalisme afslijpen, niet alleen focussen op de korte termijn, valse concurrentie bestrijden… ‘En waarom hebben jullie het steeds over alcoholvrij bier, je bent toch een Brabander?’, kwam De Leeuw ertussen. De opmars van alcoholvrij bier, legde Dijkhoff uit, bewijst dat bedrijven zelf hun verantwoordelijkheid nemen om verantwoorde producten te maken, ‘zonder dat de overheid dat moet bepalen’. Een kritische vervolgvraag bleef uit.

De Leeuws rol bij Dijkhoffs optreden was soms tenenkrommend. Toen de VVD’er vertelde dat hij medegast Bløfzanger Paskal Jakobsen al eens eerder had ontmoet, riep De Leeuw: ‘Waar?’ Het antwoord: ‘Hier, bij Op1.’ En als uitsmijter, over de opvolging van Dijkhoff, die uit de politiek vertrekt, in een onderonsje met politiek commentator Joost Vullings: ‘Is nog wel even zoeken, of niet?’ Vullings: ‘De nieuwe fractievoorzitter is er al, die loopt al rond.’ De Leeuw: ‘Is die al gekozen dan?’ Best pijnlijk, dat gebrek aan parate kennis bij de presentator. Ik had Dijkhoff nog graag gehoord over splijtzwammen als migratie, EU, landbouw, maar die passen niet bij het vrijdagavondgevoel, waarin de Brabander zich begrijpelijkerwijs wonderwel thuis voelde.

Zo gênant als De Leeuw het ene moment was, zo innemend was hij bij Op1’s eerbetoon aan Rob de Nijs. Met als hoogtepunt het liedje Wat als later nu is, uitgevoerd door Paskal Jakobsen en Danny Vera, het refrein meegezongen door de 77-jarige rocker zelf. Door de ziel snijdend als Johnny Cash in zijn laatste jaren.

In het reclameblok na Op1 prees Douwe Bob een Schotse whisky aan. Lang geleden dat ik tv-reclame voor gedistilleerd zag. Hier werd Dijkhoffs pleidooi voor zelfregulering van het bedrijfsleven manifest met de whisky weg geklokt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden