Review

Bespottelijk plot en slechte humor breken Baywatch op

Dwayne Johnson is een prima opvolger van David Hasselhoff. Hoewel Baywatch als satire aanvankelijk nog aardig werkt, breken de bespottelijke plot en slechte humor de film op.

Pauline Kleijer
The Rock zal het lachen snel vergaan als hij ziet dat hij maar twee sterren krijgt voor zijn film. Beeld afp
The Rock zal het lachen snel vergaan als hij ziet dat hij maar twee sterren krijgt voor zijn film.Beeld afp

Chef-strandwacht Mitch Buchannon (Dwayne 'The Rock' Johnson) waant zich de keizer van zijn baai. Voortdurend ligt hij in de clinch met de politie, omdat hij zich niet beperkt tot het redden van verdrinkende badgasten, maar ook op eigen houtje criminelen aanpakt. Hoe hij de tijd vindt om uren in de sportschool te hangen, een hobby waar zijn lichaam onbetwistbaar van getuigt, is een raadsel.

Baywatch (**), actiekomedie.
Regie Seth Gordon
Met Dwayne Johnson, Zac Efron, Alexandra Daddario, Priyanka Chopra
116 min., in 108 zalen.

Een ijdele, arrogante, eigen rechter spelende badmeester: op papier niet het sympathiekste personage. Toch weet Johnson hem op de een of andere manier tot held te maken; de voormalige showworstelaar paart een onstuitbaar charisma aan een duidelijk komisch talent. Baywatch heeft aan hem een prima opvolger van David Hasselhoff, die Buchannon speelde in de tv-serie uit de jaren negentig.

Van die serie (over door de branding hollende, in krappe rode badkleding gehulde strandwachten) is de film een remake, al zou je het ook een parodie kunnen noemen. De makers hanteren de formule die eerdere tv-remakes als 21 Jump Street succes opleverden: het serieuze, tamelijk brave origineel wordt op de hak genomen met schunnige grappen en zelfspot.

Zelfspot

Dat werkt aanvankelijk nog best aardig. De vet aangezette actiescènes zijn vermakelijk, net als het ironische commentaar waarmee de lifeguards elkaar de maat nemen. 'Het lijkt wel of ze in slow motion rent', klinkt het over de vrouwelijke strandwacht CJ (Kelly Rohrbach, opvolger van Baywatch-idool Pamela Anderson). Wanneer Buchannon gezelschap krijgt van Matt Brody (Zac Efron, griezelig opgepompt), een aan lager wal geraakte zwemkampioen, regent het opmerkingen over zijn boyband-uiterlijk.

Maar zelfspot blijft niet twee uur lang boeien. Van de plot moet de film het ook niet hebben: die is fantasieloos en bespottelijk. Problematisch is ook het grillige niveau van de humor; ergens tussen slimme woordgrapjes en minutenlang gesol met de genitaliën van een lijk raken de filmmakers hoe dan ook hun publiek kwijt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden