Beroemd zijn is Casey Affleck nooit goed af gegaan

Een seksschandaal en een familieruzie: er valt genoeg te speculeren rondom Casey Affleck, het kleine broertje van.

Clementine Van Wijngaarden
Casey Affleck. Beeld Steve Granitz
Casey Affleck.Beeld Steve Granitz

'Laten we ons richten op de commotie in je familie', probeerde talkshowhost Jimmy Kimmel onlangs het vuurtje flink op te stoken in zijn talkshow. Een dag na de uitreiking van de Golden Globes had hij Ben Affleck (44) aan tafel, de grote en bekendere broer van Casey Affleck (41). Casey had de avond ervoor de prijs voor de Beste Acteur gewonnen voor zijn rol in Manchester by the Sea.

Casey Affleck in Manchester By The Sea. Beeld
Casey Affleck in Manchester By The Sea.Beeld

Nonchalant

Casey speelt daarin Lee Chandler, een getourmenteerd man die na de dood van zijn broer terug moet naar zijn geboortedorp en daar ontdekt dat hij de voogdij over diens 17-jarige zoon heeft gekregen. Gaandeweg wordt duidelijk waarom Chandler het dorp verliet en welke demonen hem achtervolgen. Affleck, specialist in het spelen van personages wier emoties onderdrukt zijn, acteert het met verve: dan weer emotieloos, als een slaapwandelaar, om op het volgende moment uit te barsten als een vulkaan onder druk. Het is knap, en het is geen wonder dat zijn performance zoveel aandacht krijgt.

De Golden Globe is een prestigieuze prijs, en vaak een voorspeller van de Oscars die in februari worden uitgereikt. Affleck nam hem dan ook dankbaar, zij het een beetje nonchalant in ontvangst. Die nonchalance is kenmerkend voor hem. Anders dan zijn broer die erg goed is in 'beroemd zijn', is dat Casey nooit goed af gegaan.Toch deed hij iets opvallends op het Globes-podium:hij bedankte zo'n beetje iedereen, behalve zijn broer. 'Hij bedankte nota bene Amazon, een bedrijf dat boeken verkoopt!', wreef Kimmel het er bij Ben in. Terwijl Casey, ook in de woorden van Kimmel, 'toch eigenlijk alles te danken heeft aan zijn grote broer'.

Oscarkandidaat Manchester by the Sea begint als traditioneel rouwdrama, maar scheurt alle bijbehorende verwachtingen aan stukken. Regisseur Lonergan bespaart niet op de somberte, maar zelden viel er zo veel te lachen in een loodzwaar drama. Lees hier de recensie.

Overschaduwd door je kleine broertje

En dat vond Ben zelf eigenlijk ook. Aangemoedigd door Kimmel en het publiek, begon hij daarop een boekje open te doen over zijn broertje. 'Mocht hij voor deze rol de Oscar in de wacht slepen dan is het de eerste keer dat iemand een Oscar wint die bij een urinoir zijn broek tot op zijn enkels laat zakken.' En: 'Mocht hij winnen dan is het de eerste keer in de geschiedenis dat iemand hem krijgt die bang is voor vlinders.' Het werd niet helemaal duidelijk of Ben Affleck nu een geintje maakte, of echt gekwetst was dat zijn broertje hem ongenoemd had gelaten.

Het kan natuurlijk zijn dat er inderdaad een kleine jalousie de métier speelt. Ben Affleck, die in interviews altijd roept dat Casey 'de talentvolste' van de twee is, 'de échte acteur', heeft over kritische bewondering al lang niet te klagen: in 2013 kreeg hij een Oscar voor de Beste Film voor Argo, die hij produceerde, regisseerde en waarin hij de hoofdrol speelt en hij is sinds jaar en dag een van Hollywoods golden boys. Maar zijn laatste film Live by Night lijkt niet het succes te worden dat ervan verwacht werd. Misschien is het, als grote broer die per definitie credits krijgt, moeilijk aan te zien als je een keer overschaduwd wordt door je kleine broertje.

Seksschandaal

Al blijft dit natuurlijk speculatie, want het is niet de eerste keer dat Casey zo geroemd wordt. In 2007 kreeg hij een Oscarnominatie in de categorie beste bijrol voor zijn aandeel in The Assasination of Jesse James by the Coward Robert Ford, waarin hij Ford speelde, een doodenge lonesome cowboy, met een mond vol afgebroken tanden in alle gradaties grijs, die geobsedeerd is door de beroemde bankrover Jesse James (Brad Pitt).

Van hoog niveau was ook zijn rol in Gone Baby Gone, het regiedebuut van zijn broer, waarin hij een privé-detective speelt die onderzoek doet naar de verdwijning van een 4-jarig meisje in het misdaadmilieu van Boston. Maar een Oscar kreeg hij nog nooit.

En zijn gelauwerde rol in Manchester by the Sea ten spijt, is het ook dit jaar nog maar de vraag of hij die Oscar zal krijgen. Want Casey Affleck is een man met een smet: een seksschandaal. Tijdens het maken van de mockumentary I'm Still Here (2010) waarin hij zijn vriend Joaquin Phoenix volgt die aankondigt te stoppen met acteren om rapper te worden en zich te goed doet aan drank en drugs, zou Casey zich hebben opgedrongen aan de cameravrouw en aan een van de producenten. De twee klaagden hem aan wegens seksuele intimidatie. De zaak werd uiteindelijk geschikt. Affleck heeft altijd gezegd dat hij onschuldig is.

In het geheugen van Hollywood en vooral bij de Oscar-commissie zijn ze gevoelig voor dit soort affaires. Mocht hij tóch een tweede kans krijgen voor een awards-dankwoord, dan zijn we benieuwd of en hoe hij het dan weer goedmaakt met zijn broer.

Casey Affleck in The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford. Beeld
Casey Affleck in The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford.Beeld
Casey Affleck in Gone Baby Gone. Beeld
Casey Affleck in Gone Baby Gone.Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden