Transitie TeamMicha Wertheim

Bericht van het Transitie Team: pak het probleem bij de wortels aan, ontmoedig studenten om te gaan studeren

Wekelijks geeft Micha Wertheim op deze plek berichten van het Transitie Team door aan de lezer.

Om te voorkomen dat studenten meteen de straat op rennen, zoals hier in Hongarije, adviseert het Transitie Team om de maatregelen pas in te laten gaan als de huidige generatie studenten is afgestudeerdBeeld REUTERS

Het sluiten van een Universiteit in een Europese lidstaat bracht hier minder teweeg dan een radiopresentator die in de veronderstelling verkeerde dat een columnist zou stoppen. Dat is een signaal dat de Transitie wortel schiet. ­Vergissingen zijn na de Transitie uit den boze. Publieke verontwaardiging over vergissingen zal alleen maar toe­nemen. Aan het sluiten van universiteiten zullen we wennen. Wat niet wil zeggen dat het Transitie Team een voorstander is van de wijze waarop in Hongarije met de Internationale Universiteit is omgegaan.

De voortvarendheid van de regering Orban sluit niet aan bij de politieke cultuur in andere lidstaten. Hier proberen we de transitie gelijkmatiger te laten verlopen. In plaats van universiteiten te sluiten, ontmoedigen we studenten om te gaan studeren. De rest gaat vanzelf. Het Transitie Team is ook niet per se tegen studeren. Het is eerder zo dat er na de Transitie aan veel studies geen behoefte meer zal zijn. Daarom is het Transitie Team erg blij dat de regering de drempel om te gaan studeren weer wat heeft opgeschroefd. Na het afschaffen van de studiebeurs, is nu de studentenlening aan de beurt. Door de rente op die lening te verhogen, geeft de minister een signaal aan ouders die zelf de fout hebben gemaakt om te gaan werken in het onderwijs en de zorg, dat ze hun kinderen moeten behoeden voor het maken van diezelfde fout. Hoe moeilijker het is voor mensen in de publieke sector om een schuld af te lossen, hoe duidelijker het signaal dat studeren vooral bedoeld is voor mensen die het bedrijfsleven willen versterken. Wie veel verdient, kan makkelijk aflossen. Voor zichzelf en voor zijn of haar kinderen.

Om te voorkomen dat studenten meteen de straat op rennen, heeft het Transitie Team geadviseerd om de maatregelen pas in te laten gaan als de huidige generatie studenten is afgestudeerd. Een dergelijke strategie maakt de Transitie wellicht minder dynamisch dan in Hongarije, ze is wel duurzaam.

De gedachte dat intellectuele groei goed is voor burgers, dat academisch onderzoek bij kan dragen aan het oplossen van grote vraagstukken zoals overbevolking, het klimaat en artificiële intelligentie, wordt zo bij de wortels aangepakt. Want hoe minder mensen een studie kiezen uit intellectuele nieuwsgierigheid, hoe minder mensen in de toekomst in staat zullen zijn om ingewikkelde vragen te stellen. En als niemand meer een vraag stelt, zal de markt voor antwoorden vanzelf opdrogen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden