Review

Beproefd recept in Frankrijk: het geromantiseerde buitengebied door een roze bril

Médecin de campagne is een film naar beproefd Frans recept; het is prettig toeven in deze liefdevol geschetste wereld. Natuurlijk blijkt dat de stuurse plattelandsdokter veel van zijn jonge, frisse collega kan leren.

Beeld uit Médecin de campagne

Plattelandsarts? Daar is geen opleiding voor. Een diagnose stellen moet iedere dokter natuurlijk kunnen na een opleiding medicijnen. Maar de sociale gevoeligheid die een standplaats buiten de stad vereist, die heb je of die heb je niet.

Zo denkt plattelandsdokter Jean-Pierre er in ieder geval over. En dat is een probleem in Médecin de campagne: de dokter blijkt namelijk zelf ziek en heeft ondersteuning nodig. Als beginnend arts Nathalie zich aandient, is het voor de kijker meteen duidelijk dat zij alle kwaliteiten heeft om het vak uitstekend uit te oefenen. Alleen de koppige, conservatieve Jean-Pierre wil er niet aan: in plaats van haar dankbaar te aanvaarden en bij te sturen waar nodig, maakt hij het haar zo moeilijk mogelijk.

Thomas Lilti (Hippocrate), die naast scenarist en regisseur ook arts is, bekijkt de plattelandspraktijk door een roze bril. Ambulances komen er ondanks de grote afstanden nooit te laat, Jean-Pierre kan rustig zijn tijd nemen én alle patienten helpen, er is meteen een vervangend dokter bereid om in deze uithoek te gaan werken en er wonen nog genoeg jonge mensen om zich te kunnen melden met genitale wratjes. Goed, de mensen zijn er nog wat conservatief, maar ze hebben stuk voor stuk een goed hart en staan voor elkaar klaar.

Dit is een beproefd recept in Frankrijk. Fransen zien graag films over een geromantiseerd buitengebied, of met een warme boodschap over verbondenheid. Médecin de campagne was in 2016 de langst draaiende film in de bioscoop; er werden 1,5 miljoen kaartjes verkocht.

Verrassingen heeft Lilti niet in petto. Natuurlijk zal blijken dat Jean-Pierre, tamelijk onaangedaan door het doodvonnis dat hij aan het begin van de film krijgt, ook veel van Nathalie kan leren. Het is allemaal vaardig gefilmd, het spel van de sprekend op Dustin Hoffman lijkende François Cluzet (Intouchables) en Marianne Denicourt is goed. Al met al valt weinig op Médecin de campagne aan te merken, behalve dan dat het echt niet nodig was om het te laten broeien tussen die twee. Waarom kan Jean-Pierre haar niet gewoon alleen als collega waarderen? En met het einde maakt Lilti er zich er wel gemakkelijk vanaf. Maar dan nog blijft het zachtmoedige Médecin de campagne onderhoudend; het is best prettig toeven in die liefdevol geschetste wereld, waar problemen nooit echt een probleem zijn.

Médecin de campagne

Drama
Regie: Thomas Lilti
Met: François Cluzet, Marianne Denicourt
102 min., in 27zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden