DIDU de bewust digibete burger

Bepaalde kinderen met smartphones vertonen overeenkomsten met rotkinderen uit analoge tijden, maar ze opereren sneller en boren een groter publiek aan

‘Er werd daar ook steeds vaker Trump-achtig gecommuniceerd.’ Beeld ANP XTRA

Er dwarrelde een vel papier uit de rugzak van mijn dochter en een diepe analoge vreugde maakte zich van mij meester. Zo vaak gebeurt het niet meer dat 10-jarigen iets met papier doen. Die hebben op school wachtwoorden voor app-vakken als Leefstijl en Nieuwsbegrip. Gelukkig zijn er goede dingen in het leven die blijven. Helemaal niet, ouwe analoge vent! Maakte jij vroeger op school lijstjes onder kopjes als ‘What’s Niet’ en ‘What’s Wel’?

Het papier bleek een soort collectief strafdictee van de juffrouw, omdat er minder leuke dingen waren gebeurd in de WhatsAppgroep van smartphonebezittende kinderen uit de klas, een ruime meerderheid. Tot een van ’s werelds minderheden behoor je doorgaans niet op vrijwillige basis, mijn dochter is geen uitzondering. Gelukkig krijgt ze via andermans smartphones veel mee uit de WhatsAppgroep. Daarin waren minder vleiende filmpjes van groepsleden rondgegaan. Er werd daar ook steeds vaker Trump-achtig gecommuniceerd. Die 10-jarigen leefden, kortom, helemaal in de gewone digitale wereld die de utopische whizzkids die de digitale revolutie in gang hadden gezet zich niet konden voorstellen. Die hadden gedacht dat mensen dankzij hen mooie dingen met elkaar zouden gaan delen en meer begrip voor elkaar zouden krijgen. In het reëel bestaande Digitopia delen mensen soms ook minder mooie dingen. Bepaalde kinderen met smartphones vertonen overeenkomsten met rotkinderen uit analoge tijden, maar ze opereren sneller en efficiënter en boren een groter publiek aan.

Vandaar dat het goed is om het verschil tussen ‘What’s Niet’ en ‘What’s Wel’ te leren. Onder ‘What’s Niet’ verstaat de juffrouw zaken als ‘spammen’, ‘pesten’, ‘buitensluiten’ en ‘zonder toestemming foto’s verspreiden’. Het ‘What’s Wel’ van de juffrouw staat voor ‘vrienden maken’, ‘elkaar helpen’ en ‘leuke dingen delen’. Precies zo stelden whizzkids uit Silicon Valley zich de digitale tuin van Eden voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden