Benthem Crouwel ontwerpt nieuw Stedelijk Museum

Architectenbureau Benthem Crouwel mag het vernieuwde Stedelijk Museum in Amsterdam ontwerpen. Het Amsterdamse bureau is gekozen uit vijf Nederlandse architecten die een ontwerp hadden ingediend..

De jury koos voor Benthem Crouwel door de 'eenheid in tweevoud', zei wethouder H. Belliot van Cultuur bij de presentatie van het ontwerp. 'Het ontwerp is zo krachtig dat de gewenste oriëntatieverandering van het museum richting Museumplein vanzelfsprekend tot stand komt', aldus het juryrapport.

De nieuwe hoofdingang van het Stedelijk verschuift volgens de 'voorlopige schets' van Benthem Crouwel van de Paulus Potterstraat naar het Museumplein. Daar verschijnt vanaf het bestaande gebouw een reusachtige luifel die over de hele gevellengte veertig meter naar voren steekt. In deze vleugel moeten het auditorium en twee tentoonstellingszalen komen. Ondergronds komen de overige zalen en multifunctionele ruimtes, met vides en schachten voor daglicht.

Onder de vleugel is op straatniveau een piazza voor de hoofdingang. 'Het nieuwe entreegebied vormt met de aangrenzende publieke ruimten als kenniscentrum, winkel en restaurant een grote, open transparante ruimte tegen de achtergrond van het rode baksteen van het zichtbare oude gebouw', aldus de jury. Het bestaande gebouw blijft intact en wordt teruggebracht in de originele staat.

Het ontwerp van Benthem Crouwel kan alle wensen verwezenlijken, zei R. Groenink, voorzitter van de voorlopige raad van toezicht van het Stedelijk. 'Hiermee wordt het Stedelijk het meest fantastische state of the art museum in de wereld.' De kosten blijven volgens Groenink binnen de begroting van 90 miljoen euro. Het komende jaar werken de architecten nog aan het definitieve ontwerp, waarna de bouwwerkzaamheden kunnen beginnen. Eind 2007 of begin 2008 moet het vernieuwde museum weer haar poorten openen.

Aanvankelijk hadden 120 architecten uit de hele wereld interesse getoond voor de opknapbeurt van het museum voor moderne kunst. Daarna hebben 43 architectenbureaus zich ingeschreven omdat ze voldeden aan de eisen van de gemeente. In juni selecteerde de jury vijf Nederlandse architecten. De ontwerpen van Claus en Kaan, Diederen Dirrix van Wijlick, Henket en Partners en Architectuurstudio Herman Hertzberger vielen buiten de prijzen.

De nieuwbouwplannen voor het Stedelijk Museum bestaan al jaren. Uit de jaren negentig stammen de ontwerpen van de Amerikaan Robert Venturi en de Portugees Alvaro Siza. In maart van dit jaar namen de gemeente en Siza definitief afscheid van elkaar en was de weg vrij voor een nieuwe aanbesteding.

Eerder deze week werd al bekend dat Gijs van Tuyl is benoemd tot nieuwe directeur. Ook hij is enthousiast over het gekozen ontwerp. 'Nu rest alleen nog de verzelfstandiging van het museum', zei H. van Beers, tot eind van dit jaar interim-directeur van het Stedelijk.

De collectie van het museum is sinds mei te zien in de oude TPG-toren nabij het Centraal Station in Amsterdam, totdat de renovatie is voltooid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden