Benoîte Groult vocht voor gelijke rechten van de vrouw

'Ik had geen rechten, bij mijn geboorte in 1920', zei schrijfster en feministe Benoîte Groult zes jaar geleden op de Franse televisie. Ze maakte de opmerking naar aanleiding van Wereldvrouwendag, die volgens haar nog steeds hard nodig was. Ze vond zelfs dat vrouwen er sinds de jaren zeventig op achteruit waren gegaan. De oplossing: meer vrouwen in de regering. Alleen dan zouden er meer crèches komen en zouden vrouwen tijd hebben om te werken naast het moederschap.

De Franse feministische schrijfster Benoîte Groult.Beeld EPA

Benoîte Groult, die dinsdag op 96-jarige leeftijd overleed, debuteerde relatief laat. In de jaren zestig schreef ze samen met haar zuster Florine de roman Journal à quatre mains. Na nog enkele romans publiceerde ze in 1975 het essay Ainsi-soit-elle (woordspeling op het Franse 'ainsi soit-il', dat 'het zij zo' betekent) waarin ze als een van de eersten stelling nam tegen vrouwenbesnijdenis.

In 1988 breekt ze als romanschrijfster internationaal door met Les vaisseaux du coeur, in het Nederlands verschenen onder de titel Zout op mijn huid. Het is het verhaal van een Franse academica en haar geheime verhouding met een ongeschoolde visser. De stomende seksscènes maakten het boek tot een wereldwijde bestseller. Er volgde een verfilming en vorig jaar verscheen er een Nederlandse versie op de planken waarin actrice José Kuijpers als de oudere hoofdpersoon terugkijkt op haar leven. Zout op mijn huid is sinds 1990 onverminderd leverbaar en beleefde onlangs zijn 56ste druk.

Autobiografie

In 2010 verscheen Groults autobiografie, Une évasion. Hoewel ze veel ellende heeft meegemaakt (ze werd twee keer kort na elkaar weduwe, haar derde echtgenoot was een macho die wilde dat ze zonen zou baren - ze kregen twee dochters -, 'maar voor die tijd was dat normaal, hij was niet slechter dan anderen'), was Groult geen verbitterde vrouw.

Haar oproep voor gelijke rechten voor vrouwen was eerder levenslustig dan verongelijkt. Eind maart van dit jaar werd ze onderscheiden als Groot-Officier in het Franse Legioen van Eer. Groult was lid van de Vereniging voor een waardig levenseinde.

Schrijfster Benoîte Groult (Zout op mijn huid) overleden

De Franse feministische schrijfster Benoîte Groult is op 96-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie dinsdag bekendgemaakt. Groult is vooral bekend geworden door feministische boeken, zoals Zout op mijn huid uit 1988. Lees hier het nieuwsbericht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden