Benijdenswaardig, zo'n vrije geest

Over politiek schrijven zonder dat er een cliché aan te pas komt. Dat is de kracht van David Grossman (een van zijn sterke punten), de reden waarom hij met zijn reportages uit bezet gebied ook op een Israëlisch publiek grote indruk wist te maken....

De naam van Joke Smit is verbonden met de tweede feministische golf die de positie van vrouwen in Nederland onherkenbaar heeft verbeterd. Smit was een voorvechtster, geen meeloopster, in het vuur van de strijd bleef ze haar eigen ideeën steeds trouw. Biografe Marja Vuijsje heeft haar in Joke Smit – Biografie van een feministe (Atlas), boeiend, meevoelend en met veel ruimte voor nuance beschreven. Ze leest de eigenwijze Joke niet de les en verheerlijkt haar niet, maar brengt haar weer tot leven.

Verhalen die, als je even niet oplet, lijken voort te kabbelen, maar die ineens een wending nemen, verrassend en vaak tragisch. Jhumpa Lahiri opent in Vreemd land de deur naar het leven van Indiase families in Amerika en dat doet ze zo mooi dat je hoopt dat het verhaal nooit meer ophoudt. Op zachte toon duidt ze, heel subtiel, heftige verwikkelingen aan. Strijd tussen generaties en culturele misverstanden en botsingen komen aan bod, maar Lahiri’s fluwelen, alerte vertellingen gaan vooral over verlangen en – verloren of nooit tot wasdom gekomen – liefde. De mensen die haar verhalen bevolken zijn ver weg en heel dichtbij. Lahiri is een ware meesteres van het woord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden