De bewust digibete burgerOlaf Tempelman

Ben je nou helemaal ‘getiktokt’

Er is deze dagen nogal wat te doen over TikTok, het meest verslavende exportproduct van de Volksrepubliek China. Trump gelooft dat TikTok een geheim wapen is van Xi. 

Deze krant meldde dat Amerikaanse tieners op TikTok het werk van Marx propageren. Ik dacht meteen: je hebt óók mensen die op YouTube het werk van Sjostakovitsj propageren. 

Toch wordt YouTube net zomin door Sjostakovitsj overheerst als TikTok door Marx. Wie bang was dat het marxisme zich opnieuw over de wereld verspreidt, stel ik op deze plek gerust: 99 procent van de dingen die op TikTok gebeuren, hebben niets met Das Kapital te maken maar des te meer de kunst 30 seconden je armen op precies dezelfde manier te bewegen als een miljard anderen. Ik kan het weten, want als je dagelijks omgaat met 12-jarigen krijg je TikTok erbij.

 Overal en altijd hebben mensen de neiging elkaar na te doen. 12 is vermoedelijk de leeftijd waarop kinderen het minst graag uit de toon vallen. De digitale revolutie versterkt kuddegedrag. Toch blijf ik het verbijsterend vinden dat een paar honderd miljoen 12-jarigen op vijf continenten dag in, dag uit exact dezelfde filmpjes op TikTok zetten, met exact dezelfde danspasjes en exact dezelfde muziekjes. Als Chinese dataverzamelaars via die filmpjes gegevens over de westerse wereld moeten binnenhalen, dan heb ik diep medelijden met ze.

Die Chinezen weten dan net als ik dat ouders van TikTok-gebruikers regelmatig in filmpjes te zien zijn. Soms maken ze afwerende gebaren, soms hebben ze niet door dat ze ‘getiktokt’ worden. De ergste categorie wordt gevormd door ouders die het zichtbaar leuk vinden aan filmpjes mee te werken en ook die TikTok-dansjes gaan doen. Ik gok dat die Chinese gluurders het af en toe uitschreeuwen van ergernis. ‘Daar heb je er wéér zo’n Nederlandse papa die jofel doet, getverderrie!’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden