Review

Beloofde catharsis blijft uit bij Ophelia van Veenfabriek

Alles loopt door elkaar in Ophelia. Vaak bestaat het vermoeden dat de spelers maar wat staan te doen. Of het is zo strak geregisseerd dat het líjkt of ze maar wat staan te doen, maar dat is twijfelachtig.

Vincent Kouters
null Beeld Robert van der Ree
Beeld Robert van der Ree

Tijdens het voorspel van Ophelia, de nieuwe voorstelling van de Veenfabriek en de eerste grote regie van Joeri Vos aldaar, waarschuwt acteur Phi Nguyen het publiek alvast: 'Soms zijn de acteurs slecht te verstaan.' Hij zegt dat alles door elkaar zal gaan lopen: droom, realiteit, waanzin, bestaan, niet-bestaan. En: 'U zult een catharsis beleven.'

Dan komt Hector Berlioz (Roland Haufe) op met een fles wijn en wordt duidelijk dat we ook 'roes' aan bovenstaand lijstje interpretatiemogelijkheden kunnen toevoegen. Vervolgens komt Ophelia (Jacobien Elffers) op.

Ophelia (**), theater.
Door de Veenfabriek, regie Joeri Vos.
12/10, Leidse Schouwburg, Leiden.
Tournee t/m 24/11.

Catharsis

Ophelia is een grotendeels door Joeri Vos zelf geschreven toneelstuk over de liefde tussen de Franse componist Hector Berlioz en de Engelse actrice Harriet Smithson. Zij stond bekend om haar verpletterende vertolking van Ophelia, het meisje in Shakespeares Hamlet dat tot waanzin en zelfmoord wordt gedreven. Haar verschijning inspireerde Berlioz tot zijn bekende Symphonie Fantastique. Maar hun huwelijk is niet gelukkig. Alcohol, opium, afgunst en blindheid verpesten alles.

Dit verhaal mixt Vos met scènes uit Hamlet, een slapstickerig kijkje in het repetitieproces, waanzinmonologen met teksten uit Amerikaanse talkshows (vermoedelijk) en flarden van composities van Berlioz (bewerkt door Bastiaan Woltjer). De Veenfabriek maakt immers muziektheater.

Alles loopt door elkaar. Soms zijn de acteurs niet te verstaan. Vaak bestaat het vermoeden dat de spelers maar wat staan te doen. Misschien zijn de spelers zo strak geregisseerd dat het lijkt alsof ze maar wat staan te doen, maar zoals wel meer in deze voorstelling is dat twijfelachtig. Er komt geen catharsis.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden