Review

Beloftevolle Boons is goed doordacht

Theater (dans) - Here we live and now (Korzo)

De dansvoorstelling van het Vlaamse choreografietalent Astrid Boons is het origineelste en rijpste werk van de avond. Rhizoma is sterk vormgericht, maar boort ook een emotionele betekenislaag aan.

Beeld Rhizoma

Twee figuren liggen in het halfduister op hun buik op de grond, de armen opzij gestrekt. Precies gelijk tillen ze hun billen van de grond, eerst een klein beetje, dan steeds hoger. Met deze opening van Rhizoma fascineert choreograaf Astrid Boons meteen. Haar blik op het lichaam, een verzameling contouren, levert een vervreemdend, abstraherend esthetisch beeld op.

De Vlaamse Boons is een van de drie jonge choreografietalenten, allemaal ex-dansers van het Nederlands Dans Theater, in Here we live and now. Ze heeft nog weinig gemaakt, maar is al opgepikt door Adolphe Binder, die het Tanztheater Wuppertal van wijlen Pina Bausch gaat leiden. Beloftevol is Boons inderdaad, afgaande op Rhizoma. Het is het origineelste en rijpste werk van de avond: goed doordacht, mooi opgebouwd en zeer afgewogen; geen enkele scène voelt overbodig, hoewel sommige iets te lang zijn.

Here we live and now (****). Door Korzo en NDT. Met choreografieën van Célia Amade, Menghan Lou en Astrid Boons. 12/11, Korzo Theater, Den Haag. Aldaar t/m 19/11.

Rhizoma is enerzijds sterk vormgericht, maar boort met al die fascinerende, sculpturale poses, prachtig beheerst uitgevoerd door Maria Chiara Mezzadri en Boons zelf, ook een emotionele betekenislaag aan. Die billen die omhoog gaan, zijn, zo blijkt geleidelijk, een poging om op te staan. Hoger, de tenen duwen al in de grond, en dan, pats, klapt de boel weer in elkaar. De frustratie is onmiskenbaar, evenals het doorzettingsvermogen.

In hun strijd hebben de twee elkaar nodig, en niet alleen om een choreografisch interessante compositie van laag naar hoog te creëren. Ze begonnen unisono, naast elkaar, maar hoe meer hun lichamen gaandeweg verstrengelen en elkaar spiegelen, hoe meer Rhizoma gaat over het individu dat alleen niet lijkt te kunnen bestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.