Belliots plan voor subsidiewijziging is 'onmogelijk'

Het is onmogelijk om op de Amsterdamse kunstbegroting jaarlijks twaalf miljoen euro vrij te maken voor 'nieuwe interculturele creatieve dynamiek', zoals Cultuur-wethouder Hannah Belliot voor ogen staat....

'Wil je zulke bedragen vinden op de huidige begroting, dan ontkom je er niet aan om één of meer grote instellingen geheel van subsidie uit te sluiten', legt Janmaat uit. 'Dan belanden we in een discussie die ik liever niet aanga.'

Onder het huidige Amsterdamse Kunstenplan, dat loopt tot en met 2004, is zo'n zeventig miljoen euro per jaar beschikbaar. Van dat bedrag gaat 90 procent naar tien grote instellingen, zoals Stedelijk Museum, Stadsschouwburg, Muziektheater, Koninklijk Concertgebouworkest en Toneelgroep Amsterdam. Janmaat: 'Twaalf miljoen is al meer dan het Stedelijk per jaar krijgt.'

Belliot ontvouwde onlangs haar Lange-termijnvisie cultuur 2015 over het Amsterdamse cultuurbeleid. Kern van die visie is dat zij wil investeren in projecten die de wisselwerking tussen verschillende etnische en culturele groepen in de hoofdstad bevorderen. Daarbij denkt zij onder meer aan 'Turks ballet in de Stadsschouwburg', en toegang voor amateurkunst tot professionele podia.

De commissie Cultuur van de gemeenteraad en ACI, het overlegorgaan van de culturele instellingen in Amsterdam, reageerden positief op dat stuk. Zij dringen al jaren aan op een strategie voor de lange termijn, en zijn blij dat Belliot die eindelijk heeft geformuleerd. Momenteel brainstormen de instellingen in een serie bijeenkomsten met de wethouder over de verdere uitwerking van haar visie.

Voor haar investering in nieuwe dynamiek noemde Belliot in een gesprek met de Volkskrant onlangs voor het eerst een concreet bedrag. 'Twaalf miljoen euro, dat moet kunnen', ofwel bijna eenvijfde van de jaarlijks beschikbare zeventig miljoen. Die uitspraak heeft nu geleid tot 'commotie' onder de kunstinstellingen, aldus een woordvoerder van de wethouder. Zij vrezen dat de uitwerking van de lange-termijnvisie hierdoor bij voorbaat vaststaat.

'Wij voelen ons heel ongemakkelijk bij die twaalf miljoen', zegt Erik Gerritsen, vice-voorzitter van ACI. 'Daarover heeft de wethouder tegenover ons nooit met een woord gerept.' Volgens Belliots woordvoerder 'is het nooit haar bedoeling geweest om de discussie meteen op slot te gooien'.

Janmaat legt uit dat het subsidiesysteem het schuiven met grote bedragen in de weg staat. Onder dat systeem dienen kunstenaars en instellingen eens in de vier jaar onderbouwde aanvragen in voor subsidies. 'Dat doen zij op grond van hun profiel, en daarbij staat hun vrijheid van programmeren voorop', zegt Janmaat.

'De Stadsschouwburg, bijvoorbeeld, legt zich vooral toe op de beste theatervoorstellingen die Nederland te bieden heeft. Alleen al dat aanbod is zo groot, dat de schouwburg ieder jaar heel wat theatermakers moet teleurstellen. Dan kun je niet zomaar meer ruimte gaan bieden aan amateurkunstenaars.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden