Belliot: maak kunst toegankelijk

Meer aandacht voor kunst waarbij je moet nadenken en meer aandacht voor kunst waaraan iedereen uit deze huidige, rijk geschakeerde samenleving kan meedoen....

Festivaldirecteur Arthur Sonnen zette zich in een fel pleidooi af tegen de trend (vooral in de podiumkunsten) die van amusement cultuur maakt en van kunst iets onbegrijpelijks voor een kleine elite.

De nieuwe wethouder voor cultuur in Amsterdam, Hannah Belliot, maakte in een persoonlijk getinte toespraak duidelijk dat zij in haar cultuurbeleid de komende vier jaar ferm zal handelen. Wat het opheffen van de scheiding tussen autochtone en allochtone kunst betreft, pleitte zij voor het openbreken van de 'gesloten kringen waarin de cultuur nu nog te veel gefilterd en geselecteerd wordt'. Ook wil Belliot het onderscheid tussen professionele en amateurkunst opheffen.

De jaarlijkse State of the Union van het Theaterfestival zou dit keer worden uitgesproken door publicist Michaël Zeeman. Maar Zeeman, inmiddels correspondent van deze krant in Rome, schitterde door afwezigheid. Volgens Sonnen heeft hij 'eerder deze week zonder opgaaf van redenen afgebeld'.

'Kunst heeft te maken met werken, entertainment is vrijetijdsbesteding. Kunst geeft commentaar, is kritisch, doet een beroep op verbeelding en denkvermogen'. Aldus Sonnen die zijn Theaterfestival in die zin als een belangrijk kritisch evenement aanbeveelde. 'Het Theaterfestival vertoont bij uitstek toneel waarvoor geen knieval gemaakt is voor het gemakkelijke, het beste, het meest succesvolle, het voor de hand liggende.'

Daarmee verdedigde hij zich tegen de kritiek waaraan zijn festival regelmatig onderhevig is. Het zou te elitair zijn, te marginaal, en geen goed overzicht geven van de huidige stand van zaken in het Nederlandse en Vlaamse theater.

Als entr'act speelde Ger Thijs, Carel Alphenaar en Barbara Pouwels een mini-eenakter die zich afspeelt in de kleedkamer van het stuk Hetze op dag dat Pim Fortuyn werd vermoord. Wel of niet spelen, dat was toen de vraag. Thijs schreef daarover een sketch die eerder in deze krant is gepubliceerd. Deze opvoering van tien minuten bleek interessanter dan destijds het stuk Hetze zelf.

Het Theaterfestival heeft de komende tien dagen plaats in zes Amsterdamse theaters en vertoont tien producties die het afgelopen seizoen als belangwekkend werden beschouwd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden