Belliot legt verhuizing van Cosmic voorlopig stil

Cosmic in Amsterdam blijft verstoken van zijn extra verhuisbudget van 2,5 miljoen euro totdat dit multiculturele theaterhuis een nieuwe artistiek leider heeft....

Van onze verslaggever Joost Ramaer

Wethouder van Cultuur Hannah Belliot (PvdA) kondigde de bevriezing van het budget, bedoeld voor een nieuw Cosmic-onderkomen op het Westergas-terrein, woensdag aan tijdens een debat met de gemeenteraad. De raadsleden namen haar zwaar onder vuur omdat zij hen onvoldoende zou hebben geïnformeerd over het recente ontslag van artistiek leider Khaldoun Elmecky, twee uur nadat de raad het verhuisbudget goedkeurde.

Belliot sprak dat tegen: 'Eind december hoorde ik over ernstige spanningen tussen Elmecky en het bestuur van Cosmic, maar niet over diens aanstaande ontslag. Punt.' VVD-fractieleider Ruud Nederveen nam daarmee geen genoegen: 'Eind december al had u niet moeten zeggen: ''Punt'', maar ''Christ Almighty!'' ' Volgens hem heeft Belliot 'het vertrouwen tussen raad en wethouder geschaad'.

Nog heviger was de kritiek uit de gemeenteraad op de bestuurders van Cosmic, die tijdens het debat van woensdag overigens schitterden door afwezigheid. Zij schreven dinsdag aan Belliot te 'betreuren' dat zij de wethouder 'in verlegenheid' hebben gebracht. 'Dat kan natuurlijk nooit onze bedoeling zijn geweest.' Zij hopen 'rond 15 maart nadere mededelingen te kunnen doen' over een nieuwe artistiek leider.

De Cosmic-bestuurders zijn inmiddels ook op zoek naar 'een boven de partijen staande persoon met een gerenommeerde positie in de kunstenwereld' die 'de vertrouwensrelatie' met rijk, gemeente en particuliere geldschieters 'zo spoedig mogelijk' moet herstellen. Ocker van Munster, de interim-manager van het adviesbureau Berenschot die Elmecky op 8 februari verving, trok daaruit woensdag zijn consequenties.

Hij stapt op per 29 maart, vierenhalve maand eerder dan voorzien, zo maakte Berenschot woensdag bekend. 'Ik had mijn werk liever afgemaakt, maar ik pas niet meer in het plaatje', aldus Van Munster. Druk van Berenschot of het Cosmic-bestuur heeft geen rol gespeeld bij zijn besluit om eerder weg te gaan, aldus Van Munster. 'Al snel na mijn aanstelling heb ik tegen het bestuur gezegd: ik blijf hier geen zes maanden zitten.'

Van Munster krijgt binnenkort een tuchtzaak aan de broek wegens 'onethisch gedrag', aangespannen door Elmecky. Vóór zijn aanstelling als interim-manager zou hij 'personal coach' van de ontslagen directeur zijn geweest. Van Munster ontkent dit.

De interim-manager besloot deze week het werk aan het nieuwe onderkomen stil te leggen omdat Cosmic met de eigenaar van het Westergas-terrein, projectontwikkelaar MAB, nog onderhandelt over de huur. Ook gelastte hij de nieuwe voorstelling Violence af, omdat toezeggingen van financiële steun door particuliere fondsen onvoldoende hard bleken te zijn. Cosmic is voor 60 procent van zijn inkomsten afhankelijk van zulke fondsen, een zeer hoog percentage in de kunstwereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden