Bellen met Theaterrecensent Annette Embrechts

Bellen met Oerol-recensent Annette Embrechts: ‘Ik ben bloedfanatiek deze dagen’

Op Terschelling is vrijdag het Oerol-festival van start gegaan: tien dagen vol muziek, theater en zelfs expedities. Volkskrant-verslaggever Annette Embrechts verblijft vier dagen op het eiland om verslag te doen. Hoe is de sfeer en hoe zijn de eerste optredens?

De voorstelling ‘Screws’ van de Belg Alexander Vantournhout, vrijdag op Oerol. Beeld EPA

Annette, hoe is het daar? Wat ben je aan het doen?

‘Ik kom net van de voorstelling Aardappelbloed van verhalenverteller Emma Lesuis. Dat optreden gaat over haar Surinaamse afkomst en haar tot slaaf gemaakte bet-betovergrootmoeder. Ze treedt op in De Zeekraal, een super-Hollandse schapenkaasboerderij.

‘Nu zit ik in een of andere kuil op Terschelling, midden tussen de prikkels van braamstruiken, op de grens tussen het bos en het duinlandschap. Zometeen ga ik door naar Decemberdagen, een teksttheatervoorstelling van Rudolphi Producties.

‘Ik ben bloedfanatiek deze dagen. Ik begin om negen of tien uur ’s ochtends, daarna bezoek ik nog voorstellingen om half een, drie uur en zes uur. ’s Avonds ga ik ook nog om half negen en half elf. In vier dagen tijd zie ik wel twintig voorstellingen.’

Hoe vaak ben je nu al op Terschelling geweest voor Oerol?

‘Oei, even tellen. Voor de krant waarschijnlijk een keer of dertien. Vanaf 2014 weer ieder jaar. Ik ben eigenlijk de eerste geweest die gezegd heeft: we moeten dit echt recenseren, we moeten niet alleen schrijven over de overvliegende meeuwen, maar over de inhoud van voorstellingen. Het is de laatste jaren veel theatraler geworden, veel experimenteler ook.

‘Het voelt alsof ik met het festival meegegroeid ben. Ik heb het veel drukker zien worden. Sinds twee, drie jaar lijkt het publiek wat te vergrijzen. Dat vind ik wel jammer. Jonge mensen heb je wel nodig: die houden het festival levendiger.’

Het festival is op een eiland. Wat doet dat met de sfeer?

‘Dat is echt ideaal. Iedereen zit hier in hetzelfde schuitje. Op de heenweg zelfs letterlijk: de veerboot vanuit Harlingen is de enige toegang tot het eiland. Alle bezoekers gaan met z’n allen door een strakke sluis – zeker vandaag, op de eerste dag, is het druk. Dan is het behoorlijk duwen en trekken.

‘Je kunt ook niet zomaar van het eiland af. Alleen voor noodgevallen is er een helikopter.’

En de natuur daar? Krijg je daar nog wat van mee?

‘Heel veel. Vandaag had ik al een voorstelling in een bos. Je zit vaak in duinkuilen of juist in weilanden. Door broedende vogeltjes moeten voorstellingen soms uitwijken. Je zit ook in schuren of op parkeerplaatsen. Alle plekken van het eiland krijg je te zien.’

De locaties liggen vaak een behoorlijk stuk uit elkaar. Hoe verplaatsen bezoekers zich?

‘Met de fiets – alles gaat hier op de fiets. Het eerste wat je doet op het eiland is een fiets scoren. Het tweede: je fiets pimpen. Je moet hem wel kunnen herkennen. Op de fietspaden begroet iedereen elkaar vrolijk, dat maakt het extra leuk.

‘Ikzelf heb me dit jaar voor het eerst een elektrische fiets gepermitteerd. Die zie je hier steeds meer.’

Oerol is berucht om het slechte weer, hoe gaan bezoekers daarmee om?

‘Mensen aan wal denken inderdaad dat het hier altijd regent. Maar dat is helemaal niet zo! Een bui is hier ook zo weer weg. Ik zit nu in de stralende zon.

‘Schuilen voor een bui kan niet, alleen onder een poncho. Regen is trouwens niet het ergste – het ergste is de wind. Of onweer. Daar worden voorstellingen voor afgeblazen. Vorig jaar is de helft van het decor van de openingsvoorstelling de zee ingewaaid en naar Noorwegen afgedreven.’

Tot slot: naar welk optreden kijk je zelf het meeste uit?

‘O, ik verheug me op heel veel! Wij, de verdronkenen bijvoorbeeld, zondagavond, om half tien. Rauw muziektheater door WALPURGIS, BOT en Kloppend Hert.

Even klinkt een driftig geritsel in papieren. Dan: ‘Ik noem er nog eentje: muziektheater Lost Tango, zaterdagmiddag om drie uur. Muziektheatergezelschap Via Berlin viert daarmee zijn tienjarig jubileum op Oerol, dit jaar samen met Orkater en Ragazze Quartet. Daar laat ik zelfs de wedstrijd van de voetbalvrouwen voor schieten.’

Het Oerol-festival vindt plaats van 14 t/m 23 juni 2019 op Terschelling.

Meer lezen over Oerol?

Volkskrant-verslaggever Annette Embrechts doet dit weekend verslag van Oerol via Instagram Stories. Volg ons op @de_volkskrant om niks te missen.

Zin om naar de film of het toneel te gaan? Hier vindt u de beste tips op het gebied van fotografie, beeldende kunst, series en theater. Cultuurtips voor deze week: Oerol, De Libi, Tool, World Press Photo en meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden