Bellen met Bor: 'Die laatste twee films met Spacey kunnen we toch nog wel aan?'

Na het ontslag van Kevin Spacey door Netflix, verbreekt nu ook Sony de banden met de in opspraak geraakte Hollywoodster. De 58-jarige Spacey wordt helemaal uit de film All The Money In The World geknipt en vervangen door acteur Christopher Plummer. We bellen met filmrecensent Bor Beekman van de Volkskrant.

Kevin Spacey. Beeld epa
Kevin Spacey.Beeld epa

Kevin Spacey wordt dus uit de film geknipt. De scenes worden door regisseur Ridley Scott opnieuw opgenomen met Christopher Plummer. Op Twitter noem je dat een 'eng precedent'. Waarom?

'Ik begrijp de commerciële belangen: die film was duur en moet geld opbrengen en Oscars winnen en de studio acht die kans gering zolang Spacey eraan verbonden is. Dat het publiek niet naar All The Money in the World wil vanwege Spacey is slechts een veronderstelling. Ik heb er zelf geen moeite mee om naar het bestaande werk van Spacey te kijken: je kijkt naar een personage, niet naar de man die wel of niet collega's heeft betast. En deze film bestaat al. De trailer draait in de bioscoop, de film mét Spacey zou morgen worden voorvertoond voor Nederlandse bioscoophouders.'

'Plummer schijnt Ridley Scotts eerste keus voor de rol te zijn geweest, zegt men nu. De studio wilde liever de beroemdere Spacey. Dat maakt het iets begrijpelijker dat Scott nu tien draaidagen wil overdoen. Maar waar ik bang voor ben, is dat het hier niet eindigt. Wat als Amerikaanse zenders films met Spacey niet meer gaan uitzenden? Dan zijn die eerdere films ineens waardeloos voor de studio's, want ze brengen geen geld meer op. En wordt het commercieel interessant om Spacey bijvoorbeeld in The Usual Suspects digitaal van een ander gelaat te voorzien - zó moeilijk is dat niet. En dan kan die film weer met fatsoen vertoond worden.'

Je kan ook stellen dat het een chique oplossing is. Netflix besloot een andere film, Gore, waarin Spacey de rol van schrijver Gore Vidal speelt, helemaal niet uit te brengen. Nogal pijnlijk voor regisseur Micheal Hoffman en andere acteurs in de film.

'Ja, dat is pijnlijk. En ik vind het onzinnig: we hebben al die jaren naar Spacey gekeken, nu kunnen we die laatste twee speelfilms ook wel aan. Dat maakt de kijker niet ineens verdorven of moreel laakbaar. Overigens wordt het handelen van de studio's allereerst gemotiveerd door de verwachte kassarecette, chic heeft daar doorgaans weinig mee te maken. En Netflix is, veel meer dan de studio's, een merk. En dus gevoeliger voor een mogelijk besmeurd imago. Verder is Spacey's aandeel in Gore groter, dus dan is zo'n reshoot gewoon moeilijker.'

Afgelopen zaterdag wierp je de vraag op of we nog naar films met Spacey kunnen kijken. Moeten we echter vrezen dat we een Oscar-winnaar als American Beauty niet meer op tv zullen zien?

'Dat kun je niet uitsluiten. En het zou zeer onjuist zijn. American Beauty is een kunstwerk.'

Geen van de beschuldigingen is bewezen, maar het grote talent van de acteur is plots onverkoopbaar, schreef Bor Beekman vlak voordat de laatste ontwikkelingen naar buiten kwamen. Wil het publiek nog naar hem kijken?

Kevin Spacey werd ook door Netflix aan de kant gezet. Hoe gaat House of Cards verder zonder hem?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden