Belgisch Talent bij BredaPhoto

Het nieuwe culturele seizoen begint dit weekeinde met de Uitmarkt in Amsterdam. Voor de kunstredactie het moment om vooruit te blikken. We selecteerden uit het aanbod tot eind 2014 de exposities, voorstellingen, concerten en evenementen waarnaar we reikhalzend uitzien. 15 verwachte hoogtepunten.

Man met kind uit de serie Hinterland, 2014. Beeld Tom Callemin
Man met kind uit de serie Hinterland, 2014.Beeld Tom Callemin

Jong Belgisch talent op BredaPhoto. En mis daar ook het eindexamenwerk van Tom Callemin niet.

Het gebeurt niet vaak dat een eindexamenwerk van een kunstacademiestudent je van de sokken blaast. Toch kreeg het werk van Tom Callemin (1991), afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent, het voor elkaar. Viel het groepje examinatoren afgelopen juni al redelijk stil bij het bekijken van zijn zwart-witfoto's - geconcentreerde beelden van futiele situaties die niettemin dreigend overkomen vanwege een uiterst theatrale belichting - bij het betreden van de enorme hal onderin het academiegebouw waar Callemin een zaalvullende video-installatie toonde, kon je een speld horen vallen.

Fremdkörper (2013) bestaat uit twee grote schermen tegenover elkaar. Een man en een vrouw, beiden weer zo artificieel uitgelicht, zitten gevangen in een eeuwige loop zonder geluid. Ze doen niet veel. Zij, Scandinavisch ongenaakbaar, heft haar gezicht met gesloten ogen naar het licht, terwijl hij, met onbloot en getatoeëerd bovenlijf en ruige kop, zenuwachtig en uiterst aangedaan lijkt. Wat gebeurt hier? Tom Callemin geeft gelukkig geen bevredigende antwoorden, zodat de installatie, net als zijn fotografische werk, nog dagenlang door het hoofd blijft spoken.

Fremdkörper. Beeld Tom Callemin
Fremdkörper.Beeld Tom Callemin

Volwassen werk van talenten

Wie de eindexamens in Gent heeft gemist, maar nu toch wel behoorlijke zin krijgt in Tom Callemin, heeft geluk. Volgende maand is zijn werk te zien op BredaPhoto, het tweejaarlijkse fotografiefestival in Breda, dit jaar gericht op de romantiek van de 21ste eeuw. In kunstenaarsinitiatief Club Solo, voorheen Lokaal 01, exposeert de fotograaf een aantal zwart-witfoto's, een monumentale print van een gestrande walvis en Fremdkörper. Bovendien wordt zijn eerste boek gepresenteerd.

Al vanaf het begin in 2003 is BredaPhoto gericht op jong talent uit het zuiden van Nederland en België. Het is ongetwijfeld simpelweg ontstaan uit de noodzaak om zich te onderscheiden van andere fotografiefestivals, die ook allemaal graag inzetten op de verse oogst van de academies. Niettemin bouwde BredaPhoto de afgelopen jaren een belangrijke scoutfunctie op voor wat betreft die zuidelijke fotografen. In het uitgebreide talentenprogramma kom je vaak net even andere namen tegen. Naast Tom Callemin is dat dit jaar ook Yves Kerckhoffs, even­eens afkomstig van KASK, eveneens een belofte. Het is aan BredaPhoto te danken dat hun prille werk al zo snel, en binnen de context van een overkoepelend thema, te zien is. Dat maakt het in één klap volwassen.

BredaPhoto. 11/9 t/m 26/10 op verschillende locaties in Breda. bredaphoto.nl

Fremdkörper. Beeld Tom Callemin
Fremdkörper.Beeld Tom Callemin
null Beeld Tom Callemin
Beeld Tom Callemin
null Beeld Tom Callemin
Beeld Tom Callemin
null Beeld Tom Callemin
Beeld Tom Callemin
null Beeld Tom Callemin
Beeld Tom Callemin
null Beeld Tom Callemin
Beeld Tom Callemin
null Beeld Tom Callemin
Beeld Tom Callemin
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden