Belgica is geen Hollywoodkost, maar een rauwe, energieke film

Zintuiglijk camerawerk zuigt de kijker het intense, rusteloze kroegbestaan in. Belgica is geen Hollywoodkost, maar een rauwe, energieke film waarin alles draait om sfeer, en met de muziek in een hoofdrol.

Pauline Kleijer
null Beeld Still
Beeld Still

De ene broer is ruig, de ander iets gevoeliger. Maar in hun vermogen tot feesten zijn ze aan elkaar gewaagd. Frank (Tom Vermeir), getrouwd en vader van een peuter, is de woesteling met de minste realiteitszin en het grootste doorzettingsvermogen. De jongere Jo (Stef Aerts) heeft het inzicht. Hij heeft een café gekocht, waar zijn broer komt helpen in de bediening. De samenwerking blijkt vruchtbaar: Frank en Jo besluiten het nachtcafé uit te breiden en er een club van te maken.

Belgica, de vijfde speelfilm van de getalenteerde Vlaming Felix Van Groeningen (Dagen zonder lief, De helaasheid der dingen), vertelt een klassiek verhaal. Twee broers die het met elkaar moeten rooien, daar komt natuurlijk gedonder van. En dat café van ze, de Belgica, kan nooit eeuwig het populairste 'oord van verderf' van Gent blijven.

Maar zolang de zaken goed gaan, gaan ze heel goed. De euforie is groot in Belgica, waar de beste nieuwe bandjes optreden, de raarste gasten komen en het personeel één grote familie vormt. Alles is geweldig. In elk geval is er genoeg drank en coke om te geloven dat alles geweldig is.

Weggesnoven

Steeds grotere problemen moeten worden weggesnoven. Dat Frank zijn gezin verwaarloost en aan de lopende band vreemdgaat. Dat zijn band met Jo verslechtert. Hoe wilder de nachten, hoe groter de ravage bij daglicht, dat is een wet die Jo en Frank onder ogen zullen moeten komen.

Van Groeningen had na zijn Oscarnominatie voor het indringende melodrama The Broken Circle Breakdown direct in Hollywood aan de bak gekund, maar koos ervoor zijn nieuwe film te draaien in Gent, waar hij opgroeide als kind van een café-eigenaar. Belgica is bepaald geen Hollywoodkost, maar een rauwe, energieke film waarin alles draait om sfeer. De muziek speelt een hoofdrol: de broers Stephen en David Dewaele, bekend als Soulwax, maakten met diverse gastmuzikanten een geweldige, afwisselende soundtrack.

Van Groeningen wekt het intense, rusteloze kroegbestaan zo goed tot leven dat hij de kijker erin meezuigt. Je ruikt de verstopte wc's, het zweet van de dansende nachtbrakers en het bier dat over de rand van het glas is geklotst en op de vloer plakt. Kijken naar Belgica is als een nacht doorhalen: het lijkt alsof de rooklucht nooit meer uit je kleren zal gaan.

Dat er ook een lichte kater volgt - onvrede over de vrouwelijke personages, vraagtekens bij het magere verhaal - is nauwelijks een probleem. Van Groeningen heeft dan allang bewezen dat hij een feest kan bouwen.

Soulwax - Belgica

Vier sterren voor de soundtrack van Soulwax: De soundtrack bij de film Belgica is het eerste studioalbum met nieuwe Soulwax-songs sinds 2004 en een glorieuze halte tijdens de zoektocht. De plaat is als een toverbal in de kleverige vingers van twee jongetjes uit Gent die graag Soulwax willen zijn, maar dat keurslijf toch te benauwend vinden.

Lees ook het interview met regisseur Felix van Groeningen: 'De voortploeterende mens is de rode draad in mijn films' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden