Review

Belgian rules/Belgium Rules is een amusante kermis

Fabre plaatst zich met Belgian rules/Belgium Rules in een traditie van België als land van de verbeelding. Het is een amusante kermis met vier uur lang voltreffers, clichés en platitudes .

Mirjam van der Linden
Het is een amusante kermis met vier uur lang voltreffers. Beeld
Het is een amusante kermis met vier uur lang voltreffers.Beeld

Van een wierookvat dat lustig tussen de benen slingert, tot een workout met kratjes Leffe en Westmalle: de Belgen weten geloof en genot, plicht en plezier soepel te verenigen. In Belgian rules / Belgium rules brengt de Vlaamse theatermaker en beeldend kunstenaar Jan Fabre een knappe ode aan zijn land, dat hij 'een koddig kunstwerk, een scheve show' laat noemen.

Met als leidmotief tot egels en duiven vermomde performers - de Belg rolt zich op bij gevaar, positioneert zich graag als boodschapper van vrede - en een dikke pijp rokende conciërge die de boel tussendoor wat aanveegt, slingert hij teksten en beelden de zaal in over deze verknipte en soms ronduit hypocriete drietalige natie, die aan het begin verrijst uit bergjes kool (Wallonië), friet (Vlaanderen) en baksteen (de Oostkantons). Het is een amusante kermis met vier uur lang voltreffers, clichés én platitudes over corrumperende macht, smoezelige seks, uitbundig carnaval, oorlogstristesse en eindeloos veel absurde regeltjes, te midden waarvan een eenzame wielrenner (volkssport nummer 1) dapper tegen de wind in knokt.

Maar België is gelukkig ook het land van de verbeelding, met grote schilders als de naturalistische Jan Van Eyck en de surrealistische René Magritte, die Fabre in prachtige tableaus tot leven roept. Hoewel de stilering en gelaagdheid dit keer regelmatig te wensen overlaten, is Fabre zoals altijd een theatermaker die het van het beeld moet hebben. Daarin is hij sterk en daarin plaatst hij zichzelf openlijk - bescheidenheid is hem vreemd - in een traditie waarop alle Belgen trots kunnen zijn.

Belgian rules/Belgium Rules (****), theater.
Door Troubleyn. Concept en regie: Jan Fabre.
7/11, Stadsschouwburg Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden