Belangrijke werken uit kunstcollectie Louis Reijtenbagh in New York geveild

Het gaat om negen schilderijen van onder anderen Degas, Picasso, Van Dongen en Monet...

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en  John Schoorl

AMSTERDAM Belangrijke werken uit de kunstcollectie van de omstreden zakenman Louis Reijtenbagh worden begin november in Sotheby’s in New York geveild. Dat bevestigen ingewijden. Het gaat om negen schilderijen van onder anderen Degas, Picasso, Van Dongen en Monet.

In de catalogus van Sotheby’s worden de werken toeschreven aan ‘een belangrijke Europese collectie’. Van wie die zou zijn, wordt niet vermeld. De negen schilderijen moeten ongeveer 25 miljoen euro opleveren. Een van de werken die op 4 en 5 november worden geveild is Jeune Arabe van Kees van Dongen. Sotheby’s schat de waarde op zes miljoen euro.

De collectie van de voormalige huisarts uit Almelo bevat in totaal 90 werken waaronder een zelfportret van Rembrandt. De werken lagen in Nederland, België en de Verenigde Staten opgeslagen. Dit als gevolg van de financiële problemen die Reijtenbagh had met verschillende banken, die allen beslag hadden laten leggen op de kunstwerken. Onlangs schikte hij met de Amerikaanse zakenbank JP Morgan waardoor hij een deel van zijn kunstcollectie weer in zijn bezit had. Met Credit Suisse had hij al een regeling getroffen. Met de Luxemburgse tak van ABN AMRO zijn de problemen nog niet van tafel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden