Belangrijke basis voor het geluk

Er bestaat niet zoiets als een universeel geldende geluksstandaard. Toch stelt geluksprofessor Ruut Veenhoven (sociologie en het humanisme) dat Japan, evenals Nederland een welvarende natie, lager op de geluksschaal scoort dan Nederland....

Henk Thomas

Hoe word je gelukkig? Veenhoven: 'Dat is vooral afhankelijk van de samenleving. Als die een redelijke rechtszekerheid biedt, een goede verzorging en een zekere mate van individuele vrijheid, zoals in Nederland het geval is, dan is dat een belangrijke basis voor gelukkig zijn. Daarnaast hangt geluk samen met de ''kwaliteiten'' van een persoon zelf, zoals de gezondheid, geestelijke weerbaarheid, tegen een stootje kunnen en een reëel zicht hebben op hoe de wereld in elkaar zit.'

Gelukkig ziet de geluksspecialist dat de huidige samenleving haar zwakke plekken heeft en ziet hij in dat niet iedereen geknipt is om gelukkig te zijn in een individualistische samenleving. En wie bepaalt het gelukslot? 'De grote dobbelsteen.'

Al dat geluk is niet weggelegd voor Jan Pen, econoom. In Vrij Nederland schrijft hij: 'Er valt nog van alles te verbeteren in Nederland. Er is te veel van het een en te weinig van het ander. Te weinig fietspaden. Te weinig dokters. Te weinig loodgieters. Te veel auto's, te veel varkens en te veel vliegbewegingingen, te veel zware jachten. En vooral: te veel mensen. Nederland is overbevolkt.' Pen heeft ook remedies en een onderwerp voor debat.

Ook niet vrolijk, pardon: niet gelukkig, stemt een portret van 'circus' Donkersloot, de kunstgalerie die opkomt voor de in Senegal gearresteerde schilder Peter Klashorst. Een beeldend kunstenaar bij de opening van een expositie zegt: 'Ik zou er wel op kicken als ik zo'n plasfoto kon maken. Als het hygiënisch gebeurd is, is dat toch een geweldige sensatie.'

Als de kunstenaar geluksdeskundige Veenhoven had gelezen, zou hij weten dat kicks als lekker eten, plasseks en dergelijke niet bevorderlijk zijn voor geluk op de langere termijn.

Net als VN buigt De Groene Amsterdammer zich over het 60 miljard dollar kostende National Missile Defense-systeem, dat Clinton wil opbouwen om Amerika te beschermen tegen vijandige raketten. Wat zijn de gevolgen voor het geluk van de wereld, de VS, Europa en Nederland? Er is ook een voorspelling: het is een kwestie van tijd voordat de televisie definitief wegsmelt. Daarvoor in de plaats komt internet als volwaardig audiovisueel medium.

HP/De Tijd heeft de ware Toon (Hermans), op 25 april begraven, alsnog op de cover. Een van zijn muzikanten: 'Hij was de grootste van allemaal en dat wist hij zelf maar al te goed.' Verder een reportage van dikke mensen die Anti-dieet Dag vieren in het Afrika Museum bij Nijmegen. Met kabinet worstelt met de financiële meevallers: leuke dingen doen om mensen nu gelukkig te maken, of toekomstige generaties met een afgeloste staatsschuld te verblijden. Het laatste, vindt het weekblad.

'Ik aanvaard de bezorgdheid over de anti-buitenlanderhouding in Oostenrijk, maar er zijn ook soortgelijke problemen in België, Duitsland, Frankrijk en Zweden', zegt B. Ferrero-Waldner, Oostenrijks ÖVP-minister van Buitenlandse Zaken, in een 'exclusief' interview met Elsevier.

Verder bekommernis over minderheidstalen die worden bedreigd door de uitbreiding van de EU. Ook weet Elservier al waar het slavenmonument het beste kan staan, namelijk voor het West-Indisch Huis te Amsterdam.

Ook wordt gemeld dat Nederland is uitgegroeid tot een volwassen misdaadland. Vorig jaar werden in Nederland 231 moorden gepleegd. Dit jaar begon rustig met dertien moorden in januari, maar daarna ging het snel. De afgelopen vier maanden werden 81 moorden gepleegd. Vorig jaar waren dat er nog 72.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden