Belang voor KPN in Bulgaars telefoonbedrijf

KPN Telecom krijgt vaste voet aan de grond in Bulgarije. Samen met zijn Griekse branchegenoot OTE krijgt KPN 51 procent in handen van de Bulgaarse staatstelefoonmaatschappij BTC....

ANP

Ook krijgen KPN en OTE belangen in de Bulgaarse mobiele telefonie. Alles bijeen is daar een investering van 1,1 miljard gulden mee gemoeid. Een woordvoerder van KPN wilde niet aangeven hoe groot hierin het aandeel is van KPN. KPN en OTE zullen de komende drie jaar een bedrag van 430 miljoen gulden investeren in het bestaande netwerk.

KPN en OTE krijgen samen het volledige eigendom van een nieuw GSM-netwerk. Bovendien kopen de partners het huidige staatsbelang van 51 procent in Mobicom, een aanbieder van analoge mobiele telefonie. KPN en OTE zijn in onderhandeling met Cable & Wireless over het kopen van de resterende 49 procent.

Het is volgens een woordvoerder van KPN voor het eerst dat het bedrijf, weliswaar samen met een partner, een meerderheidsbelang krijgt in een buitenlands telefoonbedrijf. Volgens KPN Telecom zullen de nieuwe acquisities in Bulgarije vanaf 2001 gaan bijdragen aan de winst.

BTC heeft een netwerk van 2,7 miljoen telefoonlijnen. Bulgarije is voor KPN Telecom interessant, omdat het telecommunicatiebedrijf al actief is in Tsjechië, Hongarije en Oekraïne. KPN beschouwt Oost-Europa als zijn tweede thuismarkt.

Swisscom, dat met KPN deel uitmaakt van het consortium Telsource, is eigenaar geworden van Debitel, een Duitse aanbieder van telefoondiensten. De Zwitsers betalen voor ongeveer 58 procent van de aandelen 2,6 miljard Zwitserse frank (3,55 miljard gulden).

Volgens Debitel-topman Joachim Dreyer past zijn bedrijf ideaal bij Swisscom. Debitel brengt zijn sterke mobiele telefoniepoot in, terwijl Swisscom beschikt over een eigen netwerk en moderne telecomproducten, aldus Dreyer. Gezamenlijk worden ze in grootte de achtste aanbieder van mobiele telefonie in Europa.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden