Bekroning Franka is waardering voor de avonturenstrip

Geen heer van stand in ruitjesjas, geen ruimtereizend krachtmens of onderkoelde geheim agent. De ‘grootste stripheld van Nederland’ is een heldin, en wel een roodharige privédetective van pin-upachtige proporties. Franka, een creatie van Henk Kuijpers, liet Bommel, Storm en Agent 327 maandag achter zich op het kroningsfeest in het Amsterdamse Paradiso, dat was georganiseerd door stripblad Eppo.

Van onze verslaggever Robert van Gijssel

Boven het podium waar Kuijpers door stripnestor Jan Kruis werd gehuldigd, liet Franka op een filmscherm in stijl de champagne knallen: uitdagend en sensueel, een beetje bloot en heel gul lachend.

De stemmende Eppo-lezers – vele duizenden, volgens het blad – kozen in december een favoriet stripfiguur uit een lijst van vijftig. De hoofdredacteur Rob van Bavel sprak van ‘erkenning voor het karakter’, van ‘het echte mensje’ dat iedere striptekenaar toch probeert te ontwerpen. Dat het echte mens Franka ook nog eens beschikt over spectaculaire lichaamsvormen is volgens tekenaar Kuijpers niet toevallig. ‘In een film acteert ook wel eens een heel mooie vrouw, en die zit een goed verhaal dan toch niet echt in de weg.’

Kuijpers voerde Franka voor het eerst op in 1974, in de strip Het Misdaadmuseum, dat verscheen in het blad Pep. Een braaf meisje was het nog, decent gekleed. Toen de strip later verscheen in de Veronicagids liet Franka zich nogal eens betrappen bij het naakt zonnen, of terwijl ze net onder de douche vandaan stapt. Het karakter paste zich volgens Kuijpers aan aan de lezersgroep van jong-volwassenen, en later aan de ‘oudere jongens’. Precies de groep die hij wilde bedienen in Eppo, dat vele Franka-verhalen in feuilletonvorm publiceerde en dat dat sinds de heroprichting vorig jaar weer doet.

Tekenaar Kuijpers ziet de publieksprijs voor Franka behalve als kroon op zijn heldin als een waardering voor het avonturenstripverhaal, waaraan nog ouderwetse research voorafgaat, en gedegen documentatie. Voor een tekening van een scheepswrak bijvoorbeeld pleegt Kuijpers zich langdurig in de haven van Istanbul te bevinden, spreekt hij zelfs met wrakexperts. Kuijpers tekent naar waarheid; graag oude automodellen en grotestadsarchitectuur. De lezers waarderen die heldere stijl, naast de typische Franka-pikanterieën. Voor de liefhebbers brengt Kuijpers sinds 1997 het Franka Magazine uit, vol schetsen en foto’s die de tekenaar verwerkte in zijn decors. Voor zijn ambachtelijke stripwerk kreeg Kuijpers in 1990 al de Stripschapsprijs, de oeuvreprijs van een genootschap van stripliefhebbers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden