Beklemmend familiedramaIn jouw naam
Drama
Regie: Marco van Geffen
Met: Barry Atsma, Lotte Verbeek
81 min., in 3 zalen

Beeld filmdepot

In In jouw naam kroelen Ton en Els met hun pasgeboren baby. Het is zo'n moment dat de buitenwereld niet meer lijkt te bestaan, intiem en kwetsbaar. Regisseur Marco van Geffen maakt de kijker er een voyeuristische deelgenoot van.

En dan, van het ene op het andere moment, knalt hij ze in een ambulance. In een ziekenhuis. Kind dood. Het verlies in In jouw naam is verpletterend. Hoe nu verder? Terwijl Ton zich naar zijn werk in een laboratorium sleept, gooit Els de kleertjes weg. Ze verhuizen (haar idee), hij zoekt naar de urn, zij raakt opnieuw zwanger. In korte tijd worden ze vreemden die een huis delen.

Het scenario van In jouw naam, geschreven door Marco van Geffen en Jolein Laarman, werd in 2012 in Cannes bekroond als beste te ontwikkelen script. Het is na Onder ons het tweede deel van de vinextrilogie waarin van Geffen 'het drama van het gelukkige gezin' onderzoekt. Hier toont hij wat er gebeurt als je niet meer aan het geijkte plaatje van huisje-boompje-kindje voldoet, als het geluk als een tapijt onder de voeten wordt weggetrokken.

In het strak gekadreerde In jouw naam kan niemand daarmee omgaan. Als Ton uit woede het geboorteboompje uit de grond probeert te rukken vraagt de buurvrouw over de schutting 'of het goed gaat'. Een gesloten vraag.

Maar dat voelt meteen ook wat bedacht. En dat is het probleem: de mooie ideeën komen hier maar moeilijk tot leven. Dat het wringt, ligt soms aan kleine, gevoelsmatige dingen. Lotte Verbeek, hoe goed ook, voelt niet als een Els die in een vinexwijk woont.

De vorm is wel heel beklemmend, de gesprekken vallen nogal nadrukkelijk dood als het gesprek op de overleden baby komt. Werkelijk niemand heeft oog voor de aftakeling van Ton, overigens prachtig neergezet door Barry Atsma, met steeds grijzer wordende wangen en haar dat maar niet goed wil zitten.

Maar als de scènes wel loskomen van het papier, wanneer het gevoel het wint van de theorie, levert het prachtige, beklemmende momenten op. Als Els en Ton ontredderd in een grote supermarkt staan bijvoorbeeld. En een vrijscène, gefilmd als een liefkozend gevecht, maakt van wanhoop en onmacht iets waar je tegelijkertijd wel en niet naar wilt kijken. FS


Regie: Marco van Geffen Met: Barry Atsma, Lotte Verbeek

81 min., in 3 zalen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden