Drama

Before the Storm

Morele dilemma's in een vrij land

Jan Pieter Ekker

Nadat Ali El-rashid zijn twee dochters op school heeft afgezet, stapt een wat oudere, deftige dame in zijn taxi. Jaren geleden vluchtte Ali uit een verder niet bij naam genoemd arabisch land naar Zweden; zij is afkomstig uit dezelfde regio. 'Dit is een mooi land', zegt de vrouw. 'Iedereen is vrij; ik mag niet klagen', antwoordt Ali. 'Vrij waarvan?', zegt de vrouw, die in Zweden op zoek blijkt naar een gevreesde guerillastrijder.

Als hij later zijn dochters tas naar school brengt, ziet Ali een van haar klasgenoten op het schoolplein. Het jongetje poetst een racefiets met zijn pet. Het is de fiets van de sterkste jongen van de klas. Die net als hij een oogje heeft op Ali's jongste dochter. De Arabier zegt dat Leo van zich af moet bijten - een advies met verstrekkende gevolgen.

Ook Ali wordt gedwongen in actie te komen: hij moet een aanslag plegen, anders worden zijn geliefden vermoord.

Before the Storm (Före sormen) is het sterke speelfilmdebuut van de in Iran geboren en in Zweden opgegroeide Reza Parsa. Het is een ambitieuze politieke thriller, waarin meerdere verhaallijnen op verschillende punten samenkomen - soms wat al te geforceerd en geconstrueerd, maar wel met veel smaak.

De thriller stamt uit 2000, maar de internationale uitbreng werd na 11 september 2001 op de lange baan geschoven. Een krampachtige reactie: Before the Storm is géén pamflet waarin terrorisme en extreem geweld worden verheerlijkt. Integendeel. De film, vol morele dillemma's, laat zien dat hoe simplistisch het is handelingen alleen in goed en fout onder te verdelen.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden