Beeldende kunst
Beeldentuinen, landschapskunst, atypische sculpturen: buitenkunst is deze zomer overal
Voor beeldende kunst hoef je deze zomer niet (alleen) naar het museum. In paleistuinen, parken en natuurgebieden komen beelden en installaties prachtig tot hun recht. Trek de wandelschoenen aan of spring op de (leen)fiets: zes tips van de Volkskrant.
Landgoed Anningahof
Waar: Zwolle
Wanneer: t/m 30 oktober
In 2004 opende Hib Anninga in Zwolle een particulier beeldenpark op de plek waar zijn ouders vroeger een boerderij hadden. Deze zomer staan er maar liefst 145 beelden op Landgoed Anningahof in de buitenlucht, naast kleinere overdekte exposities. Anninga noemt zijn beeldentuin van 5 hectare, met duizenden bomen en grote vijvers, ‘een uit de hand gelopen hobby’. Uitgangspunt is de Nederlandse beeldhouwkunst van 1980 tot nu, met grote namen en jong talent. De jonge generatie is dit jaar extra goed vertegenwoordigd.
Barbara Hepworth
Waar: Rijksmuseumtuinen, Amsterdam
Wanneer: 3 juni t/m 23 oktober
Barbara Hepworth (1903-1975) geldt als een van de belangrijkste modernistische Britse beeldhouwers. Ze werd gevormd door haar reizen naar Italië en Frankrijk, waar ze de ateliers bezocht van Picasso, Arp en Brancusi, met wie ze bevriend raakte. In de Rijksmuseumtuinen in Amsterdam staan deze zomer negen grote beelden van haar. De tentoonstelling is samengesteld door Sophie Bowness, kunsthistoricus en kleindochter van Hepworth. Bijzonder is dat ook het beeld Construction (Crucifixion) uit 1966 te zien is; deze atypische hoekige sculptuur in zwart, wit, rood, geel en blauw is een hommage aan Piet Mondriaan.
Kunstenfestival Aardenburg
Waar: Aardenburg
Wanneer: 16 juli t/m 4 september
Kunstenfestival Aardenburg, vlak bij de grens met België in Zeeuws-Vlaanderen, heeft als (toepasselijk) thema ‘Over grenzen’. Het programma is veelbelovend, met werk van onder anderen Folkert de Jong, Maria Roosen en Johan Tahon. De kunstwerken zijn straks te vinden op binnen- en buitenlocaties, zoals kerken, verlaten huizen en privétuinen. Voor een deel van de tentoonstelling moet de bezoeker ook echt (een paar kilometer) de grens over: naar het Belgische dorp Middelburg.
Lustwarande
Waar: Tilburg
Wanneer: 26 juni t/m 2 oktober
De Oude Warande is een barok sterrenbos in Tilburg uit 1712. Sinds 2000 is het de locatie voor Lustwarande, een internationale expositie voor hedendaagse sculptuur. Lustwarande volgt de actualiteit op internationaal niveau. Deze editie heeft als titel ‘Godheads – Idols in Times of Crisis’. Nu standbeelden van historisch beladen figuren met verf worden besmeurd of van hun sokkel getrokken, is hernieuwde reflectie op het begrip ‘idool’ op haar plek.
Land Art Weekend
Waar: Flevoland (diverse locaties)
Wanneer: 4 en 5 juni
Nederland is nogal klein en druk voor land art, oftewel landschapskunst. Flevoland maakt dat goed met maar liefst tien grote werken. In het Pinksterweekend, op 4 en 5 juni, is het in deze provincie Land Art Weekend. Bij elk kunstwerk is een gids aanwezig om uitleg te geven. Bij het beeld Exposure (2010), de bijna 26 meter hoge hurkende man van Antony Gormley, worden tai-chilessen gegeven. Verder staan onder meer een fluisterperformance, een tekenworkshop en een ochtendconcert op het programma.