BEELDENDE KUNST

De gehele bovenverdieping van het Stedelijk Museum in Amsterdam is het terrein voor Glad ijs, de millenniumtentoonstelling, van 2 oktober t/m 2 januari....

Ook in het Stedelijk het oeuvre van schilder René Daniëls, van 4 september t/m 24 oktober. En traditiegetrouw het World Wide Video Festival van 16 september t/m 10 oktober (ook in de Melkweg, Montevideo, de Veemvloer en W139).

In de nieuwe vleugel van het Van Gogh Museum schilderijen en tekeningen uit de erfenis van Paul Gachet, de dokter bij wie Van Gogh aan het eind van zijn leven onder behandeling stond, en van wie Van Gogh het beroemde portret schilderde, 24 september t/m 5 december.

Het Rijksmuseum viert zijn tweehonderdjarig bestaan met de publieksklapper De glorie van de gouden eeuw, driehonderd topstukken uit de Nederlandse zeventiende eeuw, 15 april t/m 17 september 2000.

Van Kandinski tot Corneille. Linoleum in de kunst van de 20ste eeuw. In het Cobra Museum in Amstelveen wordt het gebruik van linoleum in de kunst van deze eeuw belicht aan de hand van werken van Matisse, Dali, Picasso, kunstenaars van de Cobra-groep en hedendaagse kunstenaars, 18 december t/m 27 februari.

Het Centraal Museum in Utrecht opent op 15 oktober na een ingrijpende verbouwing weer zijn deuren, met een presentatie van de eigen collectie. In kunstkamers staan archeologische vondsten, historische- en hedendaagse kunstwerken bij elkaar.

Het Van Abbe Museum in Eindhoven wijdt twee tentoonstellingen aan het oeuvre van Ger van Elk.

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam belicht van 25 september t/m 9 januari Het andere gezicht van de Gouden Eeuw - Hollands Classicisme .

Stimuli in Witte de With in Rotterdam toont van 21 november t/m 13 februari de rol van hallucinatie in de recente beeldende kunst. Zinsbegoochelende kunstwerken van onder anderen Vito Acconci, Dan Flavin, Ann Veronica Janssens, Matt Mullican en Gerhard Richter.

Isaac Israels - Chroniqueur van het vliedende leven: een groot retrospectief van de Hollandse impressionist in de Kunsthal in Rotterdam van 4 september t/m 12 december. Ook tekeningen en schilderijen van Isaac Israels uit het eigen bezit van het Kröller Müller Museum, van 4 september t/m 2 januari.

Den Haag staat in het teken van het zelfportret. Naast Rembrandt Zelf in het Mauritshuis van 25 september t/m 9 januari ook Me, Myself and I, hedendaagse zelfportretten van Bruce Nauman, Philip Akkerman en Liza May Post in het Haags Historisch Museum. En t/m 17 oktober zelfportretten van Philip Akkerman in het Haags Gemeentemuseum.

Het vijfjarig bestaan van het Groninger Museum wordt gevierd met de keuze uit de collectie van oud-directeur Frans Haks, 4 september t/m 12 maart. Ook ter gelegenheid van dit jubileum: oudgediende onder de computerkunstenaars Peter Struycken van 19 september t/m 5 december.

Guillaume Apollinaire was aan het begin van deze eeuw spin in het web van de Parijse avant-garde. De Hannema-De Stuers Fundatie in Heino belicht de rol van deze legendarische dichter en levenskunstenaar met documentatie en meer dan zestig schilderijen en tekeningen van tijdgenoten Picasso, Rousseau, Chagall en Delaunay.

In het Bonnefantenmuseum in Maastricht geven van 2 oktober t/m 14 februari trendwatchers, ontwerpers en impresario's hun visie op smaak. Smaak/On Taste belicht de snelle wereld van mode, design en media, van 2 oktober t/m 14 februari 2000.

Marc Mulders toont de schoonheid van het lijden. Museum De Pont in Tilburg geeft een groot overzicht van zijn schilderijen, foto's en aquarellen, van 11 september t/m 30 oktober.

En in het Arnhems Gemeentemuseum van 14 november t/m 6 februari realistische tendensen in de Nederlandse schilderkunst van 1925 tot 1945: 'Magie en zakelijkheid.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden