BEELDENDE KUNST

Alkmaar..

Almere

Laat 20ste-eeuwse landschappen van o.a. Lydia Schouten en Luuk Wilmering uit de stadscollectie van Almere, t/m 3 september in De Paviljoens, Odeonstraat 5.

Amersfoort

Het Mondriaanhuis, Korte Gracht 11, exposeert een collectie constructivistische multiples van dertig kunstenaars onder wie Jürgen Blum, Heinz Gappmayer en Eric Saxon, t/m 24 september.

De expositie Geschiedenis van een Plek, woord en beeld omvat een keuze uit literatuur, tekeningen, schilderijen, etsen en sculpturen van Armando. Tot en met 10 september in het Armando Museum.

Amstelveen

In Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, een overzicht van Jean Paul Vroom en Schilderen in kristal met kristallen objecten van glasvormcentrum Leerdam en werken van Fon Klement, Jan Sierhuis, Siem van der Marel, Harrie Gerrritz en Jan Verschoor, t/m 3 september.

Cobra Museum voor Moderne Kunst: dichter Bert Schierbeek inspireerde vele schilders en liet zich op zijn beurt door schilders inspireren. Gedichten van hem en schilderijen van Karel Appel, Lotti van der Gaag, Willem de Kooning, Johan van der Keuken, Theo Wolvecamp en vele anderen zijn te zien op Dichter bij schilders, t/m 15 oktober.

Amsterdam

Het Britse kunstenaarsintitatief Five Years is te gast bij Stichting Outline, Oetewalerstraat 73, en presenteert daar video's, tekeningen, schilderijen, strips, muziek en meer van o.a. Edward Dorrian, Marc Hulson, Esher Planas, Alex Schady en Sarah Woodfine. Van 9 juli t/m 7 augustus.

PS, Leidskade 60, exposeert een unieke foto en daarnaast schilderijen in oplage van exact hetzelfde beeld van Julian Dashper, van 9 juli t/m 31 augustus.

Éenmanskunstenaarsinitiatief Harry werkte de afgelopen twee jaar aan een totaalinstallatie in een leegstaande fabriekshal aan de Haarlemmerweg 325 (ingang achterzijde). Don't you harry me now!, van 9 juli t/m 5 augustus. Opening zaterdag om 17 uur.

Vier Japanse hedendaagse kunstenaars geven hun visie op het moderne Japanse bestaan op de tentoonstelling Japan medium light in Montevideo/TBA: Miwa Yanagi, Takehito Koganezawa, Rika Noguchi en Mariko Mori. Tot en met 29 juli.

Tussen 1609 en 1806 maakten de Nederlanders ieder jaar een hofreis naar Japan om de handelsbetrekkingen te bestendigen. De tentoonstelling Een verre Hofreis in het paleis op de Dam is de weerslag van de wederzijdse beïnvloeding, t/m 24 september.

In het kielzog van de evenementen in het kader van 400 jaar Nederlandse betrekkingen met Japan met tentoonstellingen in het Van Gogh Museum, het Cobra Museum en het Scheepvaartmuseum, presenteren een tiental Amsterdamse galeries hedendaagse Japanse kunst:

Dark mirrors of Japan in de Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, brengt maatschappijkritisch werk van Japanse kunstenaars van verschillende generaties bijeen, t/m 6 augustus.

Artline Gallery, Bloemgracht 65, presenteert sculpturen van Takashi Naraha, t/m 17 juli.

Galerie Ferdinand van Dieten-d'Eendt, Spuistraat 270, toont de op mangastrips geïnspireerde werken van Yoshimoto Nara en werk van Noritoshi Hirakawa, t/m 17 juli.

Keramiek van o.a. Koroku Hayashi, Seizan Tanikawa en Akaji Ken in Galerie Carla Koch, Prinsengracht 510 sous, t/m 17 juli.

Galerie Metis, Keizersgracht 688 toont installaties van Giotta, Yoneda en Matsunaga, t/m 17 juli.

Foto's, videoprojecties en installaties van Miwa Yanagi, Takehito Koganezawa, Rika Noguchi en Mariko Mori, t/m 17 juli bij Montevideo/TBA, Keizersgracht 264.

Marenka Gabeler droeg als performance in Japan tijden lang een schooluniform en noteerde de reacties in een dagboek. Dit dagboek staat centraal op een tentoonstelling in Galerie Serieuze Zaken, Elandsstraat 90; tegelijkertijd introduceert de galerie het werk van Yasumasa Morimura. Tot en met 17 juli.

Werken op papier en mixed media van Yoshihisa Sankawa en sculpturen en beschilderde houten objecten van Kazuko Okano, t/m 17 juli bij Nanky de Vreeze, Lange Leidsedwarsstraat 198.

'Pièce de résistance' op de tentoonstelling van het werk van de Japanse kunstenaar Hiroë Okubo, is 'For the Time Seeing', een wandvullend, kleurrijke print op katoen. Tot en met 15 juli in Galerie Witteveen, Keizersgracht 538.

Bij Witteveen aan de Keizersgracht 429, het cartooneske werk van Machida Kumi, t/m 17 juli.

Galerie Witte Voet, Kerkstraat 135, toont werk van dertien Japanse keramisten, onder wie Setsuko Nagasawa, Saturu Hoshino en Yasuhisa Kohyama, t/m 17 juli.

Fransien Kroon maakt onder meer 'tekeningen' van snoeren, stopcontacten en stekkers. Ze beschouwt ze als op zichzelf staande objecten die hun eigen biotoop creëren die Kroon kan determineren. Kroons Elektronische Biotopen, t/m 30 juli in de liften van het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit.

Het Nederlands landschap staat centraal in de schilderijen van Marena Deeling. A d K Actuele Kunst, Prinsengracht 534, toont haar werk, t/m 8 juli.

In de lucht is een presentatie van schilderijen van Wim Janssen bij Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, t/m 22 juli.

Met de tentoonstelling Het beeld als microcosmos maakt het Amsterdams Beeldhouwers Kollektief de bezoekers van de Hortus Botanicus (Plantage Middenlaan 20a) bewust van hun positie in de cosmos, t/m 6 augustus.

Ter gelegenheid van de viering van 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Japan belicht het Van Gogh Museum de invloed van de Japanse kunst op die van het 19de-eeuwse Europa. De tentoonstelling Reflecties, Japan en Japonisme in het Van Goghmuseum toont kunstwerken van Vincent van Gogh, Emile Gallé, François Eugène Rousseau, Félix Bracquemond en de gebroeders Fenton, t/m 17 september.

Centraal in de expositie Venster op het Oosten in het Scheepvaartmuseum staan een dagboek van de Nederlandse diplomaat/koopman Dirk de Graeff van Polsbroek en fotoalbums met beelden van Japan uit de roerige periode 1850-1870. Tot en met 29 oktober.

Stedelijk Museum: het Kabinet Overholland van het Stedelijk Museum is ingeruimd met werken op papier van de Duitse kunstenaar Gerhard Richter, t/m 3 september; op de tentoonstelling Werkman en de avant-garde naast schilderijen, tekeningen en prenten vooral zijn 'druksels'. Tegelijkertijd worden constructivistische werken op papier van El Lissitzky, Malevich en Puni, en werken van Arp, Le Corbusier en Kerkovius tentoongesteld. Laatstgenoemden waren een belangrijke inspiratiebron voor Werkman, t/m 3 september; een overzicht van Kurt Schwitters, t/m 6 augustus; de zesentwintig deelnemers (o.a. Karel Appel, György Konrád, filosofe Martha Nussbaum en natuurkundige Steven Weinberg) aan de VPRO-reeks Van de Schoonheid en de Troost van Wim Kayser is gevraagd hun idee over de thema's schoonheid en troost te materialiseren. Tot en met 16 juli is de bonte verzameling tentoongesteld.

In het Joods Historisch Museum Monument voor de levenden, een ruimtelijk schilderij van Eli Content; tegelijkertijd worden recente schilderijen, werken op papier en kunstenaarsalbums van Content getoond. Tot en met 17 september.

Rijksmuseum: Glorie van de Gouden Eeuw, Nederlandse topstukken uit de 17de eeuw: schilderijen, beeldhouwkunst en kunstnijverheid, t/m 17 september; tekeningen en prenten, t/m 16 juli.

Apeldoorn

Een dubbeltentoonstelling over de dood: Het Historisch Museum Apeldoorn toont in Leven met de dood aan de hand van prenten, voorwerpen, foto's, documenten en kleding vier eeuwen omgang met de dood in Nederland (t/m 3 september); het van Reekum Museum sluit aan met Tussen hemel en aarde, een thematische tentoonstelling over leven met de doden in Afrika (t/m 20 augustus).

Arnhem

De tentoonstelling They called us indians biedt met vijfhonderd kunstwerken een staalkaart van oude maar ook de hedendaagse kunst en cultuur van de indianen, t/m 3 september in de Eusebiuskerk.

Museum voor Moderne Kunst: een retrospectief van de uit voormalig Joegoslavië afkomstige kunstenares Milica Tomic (1960), t/m 3 september.

Het Nederlands Openluchtmuseum geeft in de tentoonstelling De Amerikaanse Droom in Nederland 1944-1969 een beeld van bewondering voor en verguizing van de VS in deze periode. De magie van Amerika in het nuchtere naoorlogse Nederland wordt getoond aan de hand van speelfilms, juke-boxen, auto's, barbies en televisiefragmenten van J.F. Kennedy, Martin Luther King en Vietnam. Tot en met 29 oktober.

Bergen

De tentoonstelling Passage in Museum Kranenburgh volgt de Vlaamse migrantenkunstenaars die tijdens de Eerste Wereldoorlog als ballingen in Nederland verbleven en zodoende de ontwikkelingen in de moderne kunst van zeer nabij volgden. Onder hen Leo Gestel, Lodewijk Schelfhout, Jan Sluijters, Charley Toorop en Herman Kruijder. Tot en met 22 september.

Breda

De Beyerd (Boschstraat 22): een 17de eeuwse houtgesneden lijst vormt het uitgangspunt voor de tentoonstelling Lijst op zicht waarvoor negen kunstenaars werk maakten. Het zijn Cees Andriessen, Pierre Cops, Otto Egberts, JCJ Vanderheyden, Thijs van Kimmenade, Bert Loerakker, Jurriaan Molenaar, Geert-Jan van Oostende en Alexander Schabracq. Van 9 juli t/m 10 september.

Delft

Stedelijk Museum het Prinsenhof presenteert een installatie van beeldend kunstenaar Steven van der Kruit, waarin hij zijn visie op schepping van het heelal heeft gelegd, t/m 17 september.

35 Kunstenaars storten zich op de thema's decadentie, genot en overdaad, waarvoor Bacchus en Venus symbool staan. Bacchus & Venus, t/m 6 augustus in De Sigarenfabriek.

Reformasi Indonesia! brengt politiek geëngageerde kunst uit Indonesië uit de koloniale periode bijeen, t/m 3 september in Museum Nusantara, Sint Agathaplein 4.

Den Bosch

Bloemen van de Nieuwe Tijd in het Noordbrabants Museum laat zien hoe de hedendaagse kunstenaar zich laat inspireren door bloemen. Met werk van Rob Birza, Marc Mulders, Daan van Golden, Henk Visch, Wilma Kuil e.a., t/m 3 september.

Langs de oevers van het binnenstadsriviertje De Groote Stroom de tentoonstelling Floating Time 2000. Tien beeldend kunstenaars plaatsten er in totaal twintig keramische sculpturen die nagenoeg alleen per boot te bezichtigen zijn. Tot en met 29 oktober. Informatie tel. 073-6147217.

Den Haag

Stroom, Spui 193, presenteert wandhoge tekeningen van Erik Odijk, die geïnspireerd zijn op de natuur, 6 juli t/m 12 augustus.

Het Lange Voorhout is t/m 12 september weer het domein van Den Haag Sculptuur: veertig beelden zijn daar bijeengebracht onder het motto 'De mens in beweging', naar Rodins bronzen beeld 'L'homme qui marche'.

In Pulchri Studio (Lange Voorhout 15) i.s.m. 'Den Haag Sculptuur' de tentoonstelling Kind in beweging, waar behalve werk van de leden, zeven werken getoond worden die het resultaat zijn van de samenwerking van vijf Haagse kunstenaars met leerlingen uit groep acht van het Haagse basisonderwijs, t/m 12 september.

Gemeentemuseum: een omvangrijke opstelling van grafiek en tekeningen van de Nederlandse graficus M.C. Escher (1898-1972), t/m 8 oktober; in de tuin een beeld van de Duitse kunstenaar Jürgen Partenheimer. De zuil is zojuist teruggekeerd uit China waar het korte tijd in de Verboden Stad van Peking heeft gestaan. Tot en met 13 september.

Deurne

De Wieger presenteert deze zomer een overzicht van de 80-jarige glazenier/schilder Pieter Wiegersma, beelden uit het oeuvre van Joep Coppens, en schilderijen van Jam Lambeck (1904-1984), t/m 3 september.

Domburg

Het Marie Tak van Poortvliet Museum Domburg wijdt de zomertentoonstelling aan de Nederlands-Hongaarse kunstenaarsfamilie Góth, die van België naar Nederland vluchtte in 1914 en daarna in Domburg deel uitmaakte van de kunstenaarskolonie rond Jan Toorop, t/m 3 november.

Dordrecht

Dordrechts Museum: een tentoonstelling die een beeld schetst van de Nederlandse geschiedenis aan de hand van honderden prenten en tekeningen uit de collectie van de jurist Simon van Gijn (1836-1922). Van 9 juli t/m 23 september.

Met Kopen voor de Eeuwigheid in het Dordrechts Museum neemt directeur Jup de Groot na 25 jaar afscheid van het museum. De tentoonstelling biedt tachtig hoogtepunten uit de collectie oude en moderne schilderkunst. Tot en met 17 september.

Egmond aan Zee

De Prins Hendrik Stichting, verzorgingshuis voor oud-zeevarenden, bestaat 125 jaar en viert dat met een tentoonstelling van hedendaagse zeegezichten in eigen huis. Met werk van een dertigtal kunstenaars onder wie Daniëlle Kwaaitaal, Edwin Zwakman en Marjolijn Mandersloot. Tot en met 30 juli.

Eindhoven

Museum Kempenland: Brabantse schilderkunst uit eigen collectie, 8 juli t/m 10 september.

Van Abbe Museum (Vonderweg 1): de Amerikaanse kunstenaar Mike Kelley diepte uit zijn atelier 40 collages en 32 objecten op. Het Van Abbe Museum in Eindhoven heeft ze gekocht en stelt ze nu tentoon. Kelley is specialist in het vervaardigen van speelgoedbeesten waaraan een steekje los zit. Tot en met 3 september.

Emmen

Beeld en beweging is wat de negen kunstenaars verbindt op de gelijknamige tentoonstelling in Centrum Beeldende Kunst Emmen/Bruggebouw, Raadhuisplein 1, t/m 10 september.

Goes

In de Zomershow van Galerie van den Berge, Wijngaardstraat 3, exposeren Eric Vinkenoog, Marc Nagtzaam, Mark de Weijer, Judith de Vet, Jus Juchtmans, Dave Meijer en Sybille Pattschek nieuw en ouder werk, t/m 15 juli.

Gorinchem

Ad de Keijzer (1923-1997) nam als geometrisch-abstracte kunstenaar licht, kleur en vorm als uitgangspunten voor zijn werk. Het Gorcums Museum wijdt een tentoonstelling aan zijn werk t/m 9 juli.

Groningen

Groninger Museum: De Britse kunstenaar Marc Quinn gebruikt de kunst om zijn lichaam te ontgiften, te ontdoen van de zeven 'hoofdzonden' wel te verstaan. 'Emotional detox: The Seven Deadly Sins' heet zijn instalatie, die t/m 31 oktober staat opgesteld; de berg Fuji verbeeld door de grote, 18de- en 19de-eeuwse Japanse prentkunstenaars, t/m 10 september; honderdvijftig topstukken Japans export-porselein, t/m 10 september.

In het Noorderplantsoen 10 in het groen met werken van o.a John Körmeling, Nico Parlevliet en Hans van Houwelingen. In het Centrum Beeldende Kunst, Trompsingel 27, 20 onder dak, waar de ontwerpen voor de tien werken in het park te zien zijn, plus tien ideeën van jonge Groningse kunstenaars over wat er in het park had kúnnen zijn, t/m 30 juli.

Het Donkeren Bomen Bos, De Zwarte Bergen en De Zee, het is het domein van Olivier B. Bommel. Het Natuurmuseum, Praediniussingel 59, wijdt een tentoonstelling aan de landschappen van Marten Toonders schepping. Tot en met 27 mei 2001.

Piepschuim, gebruikte verpakkingsmaterialen, isolatieplaten en ook ordinair linnen zijn de materialen die Joyce Ennik gebruikt in haar grafische werken. Tot en met 8 juli te zien in Galerie Naber, Korreweg 50.

Haarlem

Het Teylers Museum: tekeningen, stripstroken en schilderijen van Douwe Dabbert-tekenaar en rechterhand van Marten Toonder Piet Wijn t/m 3 september; negentig tekeningen en schetsen van bekende en minder bekende hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland, t/m 16 juli.

Ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van de schilder Kees Verwey presenteert de Vleeshal Verweys mooiste atelierstukken. De aangrenzende Verweyhal toont zijn stillevens waarop objecten uit dat atelier in detail te zien zijn. Tot en met 20 augustus, respectievelijk t/m 13 augustus.

Heemstede

Staal in Beeld is een tweeledige tentoonstelling in het Oude Slot: het ene deel biedt een dwarsdoorsnede van Nederlandse staalkunst door de generaties heen, van Joost Baljeu, André Volten en Gust Romijn, tot de jongste generatie van Piet Tuytel en Herbert Nouwens. Het andere deel spitst zich toe op staalkunst in de openbare ruimte. Van 8 juli t/m 27 augustus.

Heerlen

Ontdekt in het depot in het Stadhuis Heerlen geeft inzicht in het aankoopbeleid van de Stadsgalerij, begin jaren vijftig tot eind jaren zestig, toen de CoBrA-kunstenaars Constant, Corneille, Eugène Brands en Theo Wolvecamp de lijst aanvoerden. Tot en met 8 september.

Heino

De Hannema- de Stuers Fundatie vroeg kunstcriticus Wim van Beek om als gastcurator op te treden. Op de tentoonstelling Het Vervolg trekt Van Beek paralellen van de collectie naar de hedendaagse kunst en vraagt zich af welke keuzes Hannema in deze tijd gemaakt zou hebben. Tot en met 29 oktober in kasteel Het Nijenhuis, in de bijbehorende bouwhuizen en in de Bergkerk Deventer.

Heusden

Tien beeldend kunstenaars bevolken met hun werk deze zomer de wallen, grachten en ravelijnen rond de vestingstad Heusden. Walkuren, met werk van Marcelle van Bemmel, Kees Bierman, Patricio Ferrada Mercado, Karel van der Eijk, Willem Harbers, Maartse Buien, Michiel Voet, Roberto Ruggiu, Willem Speekenbrink en Hans van der Pennen. Tot en met 1 september.

Hilversum

Elise Tak werkt al vijftien jaar aan een omvangrijk oeuvre, bestaande uit tekeningen, schilderijen, en digitale computerprints van filmaffiches, stills, trailors en scenario's van fictieve filmpersonages en zelfverzonnen films. Goodnatured monsters and raging heroes, t/m 30 juli bij Exedra, Langestraat 52.

Hoorn

Zomeropstelling van Sandberg 2 in de Mariakapel aan de Korte Achterstraat 2a, is een momentopname die inzicht geeft waar de studenten mee bezig zijn. Tot en met 16 juli.

Kampen

Cornelis Springer en het Nederlandse stadsgezicht in de 19de eeuw komt aan bod in de tentoonstelling Langs IJssel en de Zuiderzee in Stedelijk Museum Kampen. t/m 10 september.

Leeuwarden

De Friese Pelgrimage (t/m 23 juli): vijf kunstenaars(duo's) kregen van het Frysk Festival de opdracht een kunstwerk te vervaardigen over pelgrimage. Mark Bunder/Patrick Gofre bedacht met Douwe Kootstra een literaire fietstocht; Louis le Roy en John Körmeling bouwen samen een ecokathedraal in Mildam (bezoekers kunnen t/m 23 juli, dagelijks van 10 tot 17 uur meehelpen); Tilly Buij/Gerard Groenewoud brachten met Peter Sijbenga een cd-rom uit waarop een virtuele pelgimstocht kan worden gemaakt; op de Hemdyk van Sneek naar Tjerkwerd staan windharmoniums van beeldend kunstenaar Gerrit Terpstra en musicus Klaas Hoek opgesteld; verder werkten beeldend kunstenaar Auke de Vries en theatermaker Hilde Mulder samen in een project dat op onverwachte plekken en tijdstippen zal opduiken. Nicolaas Dings tenslotte maakte een reisaltaar waarin relieken van voornoemde projecten zijn opgenomen en dat te koop is bij het Informatiecentrum van het festival in stadsschouwburg De Harmonie.

Koos Breukel portretteerde veertien skûtsjesyl-families, Céline van Balen fotografeerde bewoners van asielzoekerscentra in Friesland, en Paul Kooiker focuste zich op de Friese kerktorens. Zij behoren tot de groep van tien kunstenaars die hun visie geven op Friesland, t/m 3 september in het Fries Museum; recente aankopen en landschappen uit de grafiekcollectie Knecht-Drenth, t/m 3 september.

Buro Leeuwarden, Turfmarkt 11, presenteert 'Breathe with me' van Charlotte Schleiffert, van tekst voorziene schilderijen op groot fomaat waarin behalve verf, krijt en potlood, ook zilverpapier, piepschuim en papier-maché verwerkt is, t/m 3 september.

De Princessehof heeft sinds kort een speciale ruimte om hedendaags keramiek te presenteren. In de derde tentoonstelling werk van Zeger Reyers, t/m 16 juli.

Leiden

Parallel aan de tentoonstelling 'Voices from Japan', waarin de hedendaagse kunst uit Japan aan bod komt, presenteert het Rijksmuseum voor Volkenkunde Holland, Japan & De Liefde. Deze tentoonstelling laat zien hoe sinds de komst van de eerste Hollandse handelsmissie naar Japan met het schip De Liefde, Holland de Japanse kunst en cultuur beïnvloedde. Getoond worden onder meer kamerschermen, keramiek, etsen, rolschilderingen en lakwerk. Tot en met 17 september.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: werk van de zes genomineerde kunstenaars voor The Vincent van Gogh Bi-annual Award for Contemporary Art, een nieuwe prijs van 50.000 euro voor Europese kunstenaars, wordt t/m 24 september tentoongesteld. Het zijn Elja-Liisa Ahtila, Miroslaw Balka, Oladélé Ajiboyé Bamgboyé, Carsten Höller, Pedro Cabrita Reis en Luc Tuymans.

Vier musea rond het drielandenpunt presenteren gezamelijk werk van tachtig kunstenaars die wonen of werken in Europa en Noord-Amerika, maar afkomstig zijn uit een door het Westen langdurig gedomineerd of genegeerd land. Het Bonnefantenmuseum neemt het Afrikaanse continent voor zijn rekening in Continental Shift. Stadsgalerij in Heerlen toont werk van zes Iraanse en Armeense kunstenaars; het Ludwig Forum in Aken presenteert kunst uit Latijns-Amerika; Musée d'Art Moderne in Luik die uit China, Taiwan en Peking. Tot en met 10 september.

Naarden

Het Comenius Museum, Kloosterstraat 33, wijdt een tentoonstelling aan de Tsjechische schilder Georg Kars (1880-1945), die behoorde tot de kunstenaarskolonie Ecôle de Paris waarvan ook Picasso, Braques en Matisse deel uitmaakten, t/m 20 augustus.

Nijmegen

Villa Lila, In de Betourstraat 9, bestaat vijftien jaar en viert dat met een zomerexpositie waarin werk is opgenomen van o.a. prof. Gary H. Brown, prof. Roland Berger, Peter Bartels, Stephan Goudriaan, Joop Reichenfeld en Juliette van de Walle. Van 9 juli t/m 17 augustus.

Museum het Valkhof presenteert dertig abstracte schilderijen op groot formaat van kunstenaar/verzamelaar Robert Terwindt, tegelijkertijd met zijn collectie Afrikaanse kunst. Zijn verzameling omvat zo'n vierhonderd voorouderbeelden, maskers, cultusbeelden en gebruiksvoorwerpen. Tot en met 17 september.

Sleeping Beauty is een tentoonstelling in de Paraplufabriek, Van Oldenbarneveltstraat 63a, ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van Doornroosje. Grootendorst & Van den Berg, René Brouns, Bart Drost, Willem Muijs, Hans van Haalen en Bob Lejeune geven commentaar op hun positie als beeldend kunstenaar in relatie tot de popcultuur; langs de invalswegen van Nijmegen zijn van dezelfde zes, billboards te zien. Tot en met 9 juli.

Gedurende een jaar is het pakhuis aan de Oude Haven getransformeerd tot Hotel*****, waar iedere maand een andere groep kunstenaars exposeert. In juli zijn dat Harmjan Roeles, Ineke Kaagman, Mouchette, Heike Weber, Ania Rachmat, Erik J. de Jong, Michael Vorfeld, Erik Odijk en Liesbeth Abbenes.

Nordhorn

Langs de loop van de Vecht ontvouwt zich deze zomer een groot openluchtmuseum. Het project Kunstwegen omspant met meer dan zeventig kunstwerken - waarvan vijftien nieuwe werken - het gebied tussen Gramsbergen met het Duitse Nordhorn. Gastcuratoren zijn Saskia Bos, Zdenek Felix, Jan Hoet en Harald Szeemann. Nieuwe werken komen onder anderen van Mark Dion, Ilya Kabakov, Luciano Fabro en Fischli/Weiss.

Rijswijk

24 Internationale papierkunstenaars doen mee aan de derde Holland Papier Biënnale 2000, t/m 10 september in Museum Rijswijk, Herenstraat 67, waar voor de gelegenheid ook nu weer een boek- en papierwinkel is ingericht.

Roermond

De gestileerde objecten van Yvonne Mostard scheppen illusies die verwant zijn aan haar inspiratiebronnen uit de klassieke muziek en de literatuur. Stedelijk Museum toont haar werk. Désir Infini, t/m 17 september.

Rotterdam

Boijmans Van Beuningen: de tentoonstelling Exorcisme/Esthetisch Terrorisme trakteert het publiek onder meer op wulpse kadavers, gekooide nachtmerries en verse braakballen van onder anderen Louise Bourgeois, Atelier van Lieshout en Bruce Nauman, t/m 3 september; de Prikkelcollectie moest de belangstelling voor kunst bij Rotterdamse bevolking opwekken, t/m 3 september is een selectie tentoongesteld; Uit de grond is een eerbetoon aan H.J.E. van Beuningen, die in 1991 een collectie van 10.000 pre-industrieële gebruiksvoorwerpen aan het museum schonk. Van Beuningen zou op 5 juni 2000 tachtig jaar geworden zijn (t/m 3 september).

De Kunsthal: Ieder z'n voetbal belicht het voetbal in de beeldende kunst, van 1900 tot nu, t/m 20 augustus; Overal is Duckstad is een gezinstentoonstelling over het beroemde geslacht van de Ducks, t/m 3 september.

Atlas Van Stolk vroeg de Amsterdamse kunstenaar Nicolas Dings een tekening te maken van de verwoestingen van de vuurwerkexplosie in Enschede. Het zal het meest recente bijdrage zijn aan de tentoonstelling Geschiedenis in beeld - tekenaars maken geschiedenis, van 7 juli t/m 1 oktober in Het Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31.

Museum Beelden aan Zee toont t/m 31 juli Afrikaanse en Europese sculpturen.

Schiedam

37 Kunstenaars uit Schiedam meldden zich voor Je weet niet wat je ziet, een tentoonstelling over obsessie, waarmee het museum zijn 100-jarig bestaan viert. t/m 20 augustus.

Soest

In de beeldentuin van De Hazelaar, Bosstraat 2, de tiende zomerexpositie van hedendaagse beeldhouwkunst. Met werk van Gustavo Beckelmann, Jivko, Paul Kubic, Josiah Onemu, Ulysse Plaud & Mieke Heybroek, Erica van Seeters en Jurriën Strelitski. Tot en met 16 september.

Sittard

Unfortunately last sunday afternoon somebody left the door open... is een groepstentoonstelling in Het Domein in samenwerking met de Jan van Eyck Academie in Maastricht en Kunstcentrum CSAC in Moldavië. Tot en met 20 augustus.

Tilburg

Stichting De Pont: 200 tekeningen en 50 aquarellen van de Duitse kunstenaar Gerhard Richter, t/m 8 oktober.

In de Zomersalon bij Faxx Podium voor hedendaagse kunst, Dunantstraat 1, tonen 67 Tilburgse kunstenaars hun werk, t/m 27 augustus.

Textiel Museum: de grote tentoonstelling Een steekje los biedt een verrassende blik op de ontwikkelingen in het breien, t/m 27 augustus.

Uden

Pronkkamer Uden, Mondriaanplein 16, presenteert hedendaagse kunst, uit de eigen collectie en uit de verzameling van het Noordbrabants Museum, van 8 juli t/m 24 september. Met werk van o.a. Jan van Eyck, Henk Visch en Peer Veneman.

Utrecht

Emigratie en dislocatie zijn twee thema's in het conceptuele werk van de New Yorkse Juana Valdes, dat als titel 'Transported Illusions' meekreeg. De installatie 'Haarlem/Harlem' van de collega-New Yorker Jennie C. Jones speelt met relatie tussen de 17de-eeuwse Nederlandse schildersschool in Haarlem en de Harlem Renaissance in de VS. Tot en met 9 juli bij Kunstcentrum Begane Grond, Lange Nieuwstraat 2.

25 Kunstopdrachten in de openbare ruimte, die op advies van het Centrum Beeldende Kunst de afgelopen vijf jaar gerealiseerd zijn in de provicie Utrecht, worden t/m 24 september getoond in het CBK, Breestraat 1.

De eerste tentoonstelling in het verbouwde Museum Catharijnenconvent is De weg der wonderen. Op pelgrimstocht naar Rome. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee op pelgrimage langs de Via Francigena, de weg van Pavia naar Rome. Tot en met 8 oktober.

In het Von Gimborn Arboretum in Doorn, een van de twee botanische tuinen van de Universiteit Utrecht, is werk bijeengebracht van een vijftiental Nederlandse en internationale kunstenaars onder wie Henk Visch en Marinus Boezem, de Koreaanse Jeong-won Yoon en de Brit Keith Wilson Tuin van verbeelding, t/m 15 oktober.

Velp

Zaterdag opent beeldend muziektheatergroep Dabé om 16 uur de zomerexpositie in het Kunsthuis 13. Zijweg in de Zomer voert de bezoeker langs een parcours van experimentele mediakunst en bewegende objecten van o.a. Peter Bogers, Ann de Booij, Esther Bruggink, Harry Arling, Eddie D, Fidato en Femke van Heerikhuizen. Van 8 juli t/m 10 september.

Venlo

De schilderijen van Jan Martens gaan letterlijk en figuurlijk in sluiers gehuld. Museum van Bommel van Dam toont ze, samen met een omvangrijke installatie in de zuidvleugel. The Protecting Veil, t/m 20 augustus; de grote doeken van Ton Slits lijken met hun eenvoudige ordening ontleend aan het computeruniversum, waarbij hij zich bezorgd afvraagt of de voortschrijdende techniek een betere wereld heeft opgeleverd. Tot en met 20 augustus.

IJmuiden

Fort Lux: van woensdag t/m zondag vaart tussen 14 en 18.30 uur vanaf de Vissershaven een boot naar Forteiland IJmuiden, waar werk te zien is van dertien kunstenaars die zich hebben laten inspireren door het fort. Tot en met 23 juli. Met werk van o.a. Mark Bain, Natasja Boezem, Hannes Wallrafen en Ida van der Lee.

Zeist

In Slot Zeist een overzichtstentoonstelling van Jan Kruis, de geestelijke vader van 'Jan, Jans en de kinderen'. behalve zijn striptekeningen wordt ook reclamewerk, illustraties, portretten en vrij werk getoond. Tot en met 17 september.

Zutphen

Het Stedelijk Museum wijdt een tentoonstelling aan het, eigenzinnige, werk van Jo Spier, die deze week 100 jaar zou zijn geworden. Het Museum heeft bijna zijn gehele oeuvre van boekillustraties, illustraties en reclamewerk in zijn bezit, t/m 10 september.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden