BEELDENDE KUNST

Amsterdam..

Holland South Africa Line is een uitwisseling tussen jonge Nederlandse en Zuid-Afrikaanse kunstenaars. Van 3 t/m 24 september in Loods 6 aan de KNSM-laan 289.

Speel Minestorm, Space Invaders, Crazy Climber, Pacman en andere oude computerspelletjes in The Temporary Game Museum, zondag vanaf 16 uur bij Mediamatic Salon@Baby aan de Keizersgracht 676. Op emulators én op de originele spelcomputers. Aanwezig is ook Hiroshi Masuyama, de man achter de nieuwste game voor kinderen, 'Doshin the Giant'.

Ranonkels en doornen woekeren in de nieuwe schilderijen van Marc Mulders bij galerie Rob Jurka, Singel 28, van 3 september t/m 7 oktober.

Galerie Paul Andriesse toont het nieuw werk

van beeldend kunstenaar/filmmaker Fiona Tan. Van 2 september t/m 14 oktober.

Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, presenteert 'Birkenau I', een monumentaal schilderij uit de serie '5 Schilderijen over geweld' van Ronald Ophuis; in de achterruimte een fotoinstallatie van Han de Vries. Van 2 september t/m 4 oktober.

In de Hortustunnel, onder de Weesperstraat tussen de Nieuwe Herengracht en de Hortus Botanicus zijn twee vitrines getransformeerd in reusachtige kippengrillen. Aan 't spit is een installatie van Peter Zegveld, van 1 september t/m 7 oktober.

Beelden van Michael Jacklin bij Slewe Galerie, Kerkstraat 105a, van 2 september t/m 7 oktober.

Pas afgestudeerde kunstenaars stellen zich voor bij Amsterdam Young Artists Circuit, Keizersgracht 166. Promising, Promising!, met schilderijen van Denis Durac en Michiel ten Bokum en foto's van Sarah Jane Raasveld. Van 2 september t/m 1 oktober.

De tekeningen en schilderijen van Rita Ackerman kenmerken zich door een combinatie van kinderlijke onschuld en een hang naar het verbodene en occulte. Lost and Found Notes, van 2 september t/m 15 oktober bij Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189.

Het werk van Michael Tedja komt regelrecht voort uit de sample-cultuur. Zijn tekeningen, collages, assemblages en foto's worden gëxposeerd bij Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, van 2 september t/m 8 oktober.

Het Rembrandthuis is bezig met de reconstructie van Rembrandts atelier. Tot het atelier is ingericht doet het dienst als schilder- en etswerkplaats voor hedendaagse kunstenaars. Vanaf 4 september neemt de Groningse schilder Henk Helmantel er voor twee weken zijn intrek. Het publiek kan de schilder daar aan het werk zien.

Stedelijk Museum: schilderijen en prenten van A.R. Penck, en etsen, litho's en houtsneden van Asger Jorn, van 2 september t/m 12 november; recente aanwinst van Gilbert & George, nieuwe schilderijen van Jörg Immendorff en beelden van Roos Theuws, t/m 19 november; werken op papier van de Duitse kunstenaar Gerhard Richter, t/m 3 september; de zomeropstelling Hangen-staan-liggen in de nieuwe vleugel is een greep uit de collectie van minimal art, conceptuele kunst en arte povera van o.a. Andre, Brouwn, Dibbets, Gilbert & George, Merz, Nauman, LeWitt en Calder (t/m 3 september); Werkman en de avant-garde, t/m 3 september.

Rijksmuseum: Rembrandt in alle staten toont 200 etsen van Rembrandt (t/m 8 oktober); Glorie van de Gouden Eeuw, Nederlandse topstukken uit de 17de eeuw: schilderijen, beeldhouwkunst en kunstnijverheid, t/m 17 september.

Den Bosch

Koen Delaere, Karin Dieleman, Joep van Liefland en Paul Nicolas Ritter werkten vier weken in Artis, Boschveldweg 471, aan de installatie Millions now living will never die. Ze lieten zich inspireren door de razendsnelle veranderingen in de maatschappij en begrippen als hybride en mutatie. Van 2 september t/m 1 oktober.

Den Haag

In de Haagse Kunstkring, Denneweg 64, een tentoonstelling over voedsel in de kunst. Met werk van o.a. Ton of Holland, Wim van Egmond, Marisa Polin, Richard van der Spek. De kunst van het eten, t/m 15 september; op Eenhoog 'de barbaarse gewoonten van de proto-historische mens bezien in het ochtendlicht van een nieuwe dag' van Alexandra Crouwers en Robert Jan Verhagen.

Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, viert haar 40-jarig bestaan met drie tentoonstellingen: '40 jaar Nouvelles Images, Part I, II en III'. Het eerste deel, dat zaterdag wordt geopend om 16 uur, exposeren Armando, René van den Broek, Anne Feddema, Paul Klemann, Lucassen, Ronald Noorman, Jan van der Pol, Jean-Marc Spaans, Elizabeth de Vaal, Auke de Vries en Eduard Wind. Tot en met 11 oktober. Deel II en III volgen in oktober en december.

Gouda

De Kunstestafette is in Gouda aangekomen. Onder de titel Zien is geloven speelt het project met de reputatie dat Gouda een modelstad is waar zonder problemen 25 verschillende kerkgenootschappen samenleven. Van 2 september t/m 1 oktober zijn in het stadscentrum fotowerken van een negental kunstenaars geplaatst. Op Speaker's Corner op het Marktplein (s)preken van 11 t/m 15 september dagelijks vertegenwoordigers uit de kerk over het thema nieuwsgierigheid. Verder op het programma een debat, filmvertoningen, een Korendag en een puzzeltocht langs kerk en kunst. Informatie tel. 015-2154515.

Haarlem

In de Fietsznfabriek, Houtmarkt 7a, een ontmoeting tussen Nederlandse en Japanse kunstenaars: schilderijen van Miyoko Abe en Riëtte Butôt, werken op papier van Marije Mommers, 'can can shosha' van Kumiko Sasaki en inkt op Japans papier van Gakushi Sugimoto. Van 2 t/m 15 september. Zondagmiddag waaiers en papier maken en een theeceremonie.

Helmond

De Nederlandse Cacaofabriek, Engelseweg 1B, presenteert Gallant Picturism, een beeld- en geluidsproject van Jos van der Sommen en Edward Capel. In het gastatelier van de fabriek werken de komende maand drie Poolse kunstenaressen: Helena Kardasz, Paulina Komorowska-Birger en Dorota Miron. Van 4 t/m 22 september.

Hoorn

Met Verzameld en gekoesterd sluit het Fries Museum de reeks Japan-tentoonstellingen af. Het mooiste en meest bijzondere uit particuliere verzamelaars van de Vereniging voor Japanse Kunst is bijeengebracht. Van 1 september t/m 15 oktober.

Laren

Promises, promises is een tentoonstelling in het Singer Museum met het 'bloemrijke' werk van Martin van Vreden. Van 3 september t/m 15 oktober.

Rotterdam

Mama bestaat 3½ jaar en dat blijkt reden voor een overzichtstentoonstelling. Op Mama's great ass tits in Centrum Beeldende Kunst aan de Nieuwe Binnenweg 75, schilderijen van graffitikunstenaars Delta en Zedz, artoons van Luuk Bode en Pepijn van Nieuwendijk, ontwerpen van architectenbureau Maurer en The Cookery Club volgde een cursus suikerblazen. Ook te zien Gabber-tegelplateaus in Delftsblauw van Coenen en René Bosma, en Big Bic-tekeningen van Victor Elberse. Het geheel is vormgegeven door Honda 98, bekend van hun trash-environments. Tot en met 26 september, opening vrijdag om 20 uur met dj's Alien en De Luxe.

Kunsthal: fotograaf Michel Pellanders en beeldend kunstenaar/ schrijver Marion Hoekveld bezochten de afgelopen tien jaar zo'n vijftien verschillende indianenvolken in Brazilië. Het duo vroeg hen tekeningen te maken over de veranderingen waaraan zij onderhevig zijn. Awí! Amazone indianen is het resultaat daarvan. Van 31 augustus t/m 10 december.

Schiedam

Stedelijk Museum Schiedam sluit zijn 100-jarig jubileum af met de tentoonstelling In het licht van 100 vrienden. Honderd leden van de Vereniging Vrienden van het Stedelijk Museum Schiedam kozen hun favoriete kunstwerk uit de collectie van na 1945. Van 2 september t/m 29 oktober.

Sittard

Na een groot aantal tentoonstellingen met werk van jonge kunstenaars, presenteert Het Domein nu eens werk van twee belangrijke wegbereiders in de kunst: Sigurdur Gudmundsson en Ulay. De geënsceneerde fotografie van Gudmundsson is twintig jaar geleden voor het laatst in Nederland te zien geweest. Het Domein toont zijn serie 'Situaties'. De naam Ulay is onlosmakelijk verbonden met de performancekunstenaar Marina Abramovic, met wie hij ruim tien jaar leefde en werkte. Het Domein toont fotowerken, teksten en video, van verschillende momenten uit zijn loopbaan. Van 5 september t/m 22 oktober.

Tilburg

Stichting De Pont: 200 tekeningen en 50 aquarellen van de Duitse kunstenaar Gerhard Richter, t/m 8 oktober.

Chris Driessen en Marianne Brouwer initieerden het project Lustwarande/ Pleasure-garden in De Oude Warande, het sterrenbos aan de rand van de stad. Met werk van Louise Bourgeois, Tom Claassen, Jan Fabre, Bertrand Lavier, Luan Nel, Franz West e.a., t/m 15 oktober.

Faxx, Dunantstraat 1, exposeert de ingetogen 'landschappen' van Lex van Lith en de expressieve, bizarre schilderijen van Antoine Timmermans. Van 3 september t/m 10 oktober.

Utrecht

In het Utrechts Centrum voor de Kunsten, Domplein 4, wordt zondag van 13 tot 19 uur Videofestival 2000 gehouden, een festival voor amateur- en aankomende videomakers.

Wassenaar

Met beeldende kunst als basis ging de in 1976 opgerichte kunstenaarsgroep Taller aan de slag met andere kunstvormen als theater, architectuur, dans, film en environmental art. Sinds 1978 maken Armando Bergallo en Hector Vilche, de kern van Taller, met name hedendaagse opera- en muziektheaterproducties. In de Paauw aan de Raadhuislaan 22 schilderijen, sculpturen en video-opnames van deze producties. Van 31 augustus t/m 1 oktober.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden