BEELDENDE KUNST

Almere..

Amstelveen

Cobra Museum voor Moderne Kunst: het museum richt de blik op Groot-Brittannië met een overzicht van de Britse schilderkunst uit de jaren vijftig. Opgenomen zijn werken van 24 kunstenaars (John Bratby, Prunella Clough, Ben Nicholson, e.v.a.). The Fifties, t/m 15 augustus; een overzicht van de 'nieuwe figuratieve' kunstenaar Lucassen (1939), die van 1964 tot nu toe abstracte interieurs schilderde. Tot en met 22 augustus; Ceramic Millenium: keramiek van Cobra kunstenaars Jorn, Lucebert, Appel, Alechinsky, Constant e.a. uit de jaren 1948-1951.

Amsterdam

Game, Set en Match: in W139, Warmoesstraat 139, maken in de periode t/m 25 juli vijftien kunstenaars ieder gedurende twee dagen gebruik van de speciaal opgestelde filmset, montageruimte en projectiezaal in de voor- en de achterzaal. Onder hen Erich Weiss, Dan Geesin en Roald de Boer.

Meanwhile...(hush-hush), beelden en installaties in het Consortium aan de Oostelijke Handelskade 29, t/m 8 augustus.

Een sprookjesbos van kleurrijke papiermaché-beelden van de Ethiopische kunstenaar Mickaël Bethe-Selassie in het Tropenmuseum. Tot en met 2 januari.

Op de tentoonstelling Kunstschatten uit Mongolië, t/m 17 oktober in de Nieuwe Kerk, worden voor het eerst in Nederland 120 uiterst kostbare kunst- en cultuurobjecten uit Mongolië gepresenteerd.

Vernieuwd Van Gogh t/m 5 september in het Van Gogh Museum. De opening van de nieuwe vleugel wordt luister bijgezet met een grote tentoonstelling over Theo van Gogh, de broer van Vincent die kunstverzamelaar en -handelaar was. Werken van o.a. Corot en Daubigny, en topwerken van Gauguin, Degas, Monet, Pisarro, Redon en Renoir.

De Oude Kerk wijdt een tentoonstelling aan de Aboriginal kunstenares Emily Kame Kngwarreye, die pas op 79-jarige leeftijd begon met schilderen en op de laatste Biennale van Venetië hoge ogen gooide. Vier jaar geleden overleed ze. Tot en met 2 augustus.

Rijksmuseum: voor Het Nederlandse stileven - 1550-1720 zijn in de Zuidvleugel bruiklenen uit de gehele wereld samengebracht, t/m 19 september; Kunst, kennis en commercie. De kunsthandel Van Wisselingh is een tentoonstelling over deze belangrijke kunsthandel aan het begin van deze eeuw, t/m 3 oktober.

Breda

Na Chen Zhen en Berend Strik is het de beurt aan Job Koelewijn om de voormalige vuilstort bij Bavel vorm te geven met een tijdelijke ingreep #3 (t/m 22 augustus). Tales of the Tip, art on garbage, die verder op billboard nog zeven visies (van o.a. Aernout Mik en Berend Strik) biedt over wat in de toekomst met het gebied moet gebeuren, duurt nog t/m 3 oktober.

De zevende en tevens laatste aflevering in de serie Lightning, waarmee De Beyerd aandacht besteed aan het werk van jonge kunstenaars, is gewijd aan dichter/schilder Arkadiusz Tomalka, 25 juli t/m 12 september; t/m 15 augustus nog Lightning 6 met werk van Marenka Babeler.

Den Haag

Haags Gemeentemuseum: een kleine tentoonstelling van een veertigtal werken op papier van M.C.Escher en S.J. Jessurun de Mesquita. Jessurun De Mesquita is een belangrijke leermeester voor Escher geweest. Tot en met 17 oktober.

Eindhoven

Van Abbemuseum: in de reeks tentoonstellingen De Verzameling, waarin de aankopen van de vier (voormalige) directeuren van het Van Abbemuseum worden getoond, de keuze van Rudi Fuchs, met aanwinsten uit de periode 1975-1987, t/m 22 augustus; in het gebouw aan de Vonderweg t/m 22 augustus een tentoonstelling van de collectie van Tony Herbert, een belangrijke verzamelaar van Vlaams expressionisten als Gust de Smet, Jean Brusselmans, Rik Wouters en Edgard Tytgat.

Groningen

In de raamexpositie van Galerie Sign, Winschoterkade 10, een installatie van lichtobjecten van Marcel Pol. Van 24 juli tot en met 5 september.

Haarlem

Een overzicht van portretten van Kees Verwey (1900-1995) in de Verweyhal, t/m 5 september.

In het Teylers Museum 120 tekeningen van Max Beckmann uit de periode 1905-1950, t/m 22 augustus.

Laren

Het Singer Museum presenteert voor de derde keer een toonaangevende bedrijfscollectie, die van het Belgische Gemeentekrediet. De verzameling omvat werk van Belgische werkzame kunstenaars uit de periode 1880-1930: Ensor, Spilliaert, Van de Woestyne, e.v.a., t/m 26 september.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum Het gelijk van de achterkant: van 25 schilderijen uit de collectie wordt nu eens niet de voorkant maar de achterkant getoond, t/m 28 november; zelfportretten van Co Westerik, t/m 22 augustus; een overzicht van Armando's figuratieve bronzen beelden (periode 1988-1999), t/m 12 september; een overzicht van schilderijen (1991-1998) en 8mm-filmpjes (1982-1985) van Luc Tuymans, t/m 5 september.

Middelburg

Het Abdijplein is t/m 3 oktober in bezit genomen door tien internationale kunstenaars onder wie Jan Fabre, Henk Visch en Mark Manders. Tegelijkertijd is in het Zeeuws Museum ander werk van de kunstenaars te zien.

Oosterleek en Wijdenes

Langs de IJsselmeerdijk tussen de West-Friese dorpen Oosterleek en Wijdenes is een kunstroute uitgezet met gedichten van Gerrit Kouwenaar en foto's van Céline van Balen, die te voet of per fiets afgelegd kan worden. Pad van Water, t/m 26 september, vanaf vanmiddag 16 uur.

Rotterdam

De Kunsthal: met De Salon biedt de kunsthal een actueel overzicht van hedendaagse Rotterdamse en Groningse kunst. Geput wordt uit de aankopen van de centra Beeldende Kunst in beide steden, van 24 juli t/m 15 augustus; Balinees modernisme is de verzamelnaam waaronder de kunst die in de jaren twintig en dertig op Bali ontstond, bijeengebracht is, t/m 22 augustus.

Museum Boijmans Van Beuningen: met 150 jaar Museum Boijmans Van Beuningen besteedt het museum uitgebreid aandacht aan de particuliere verzamelaars die de collectie groot hebben gemaakt, t/m 29 augustus.

Utrecht

Voor Panorama 2000, een manifestatie met een kleine twintig kunstwerken in de openbare ruimte, werd de Domtoren het centrale punt van een tentoonstelling die alleen 'op niveau' is te overzien. Deelnemende kunstenaars zijn onder meer Dennis Adams, Atelier van Lieshout, Tom Claassen, Carsten Höller, Theo Jansen, Ilya Kabakov, Aernout Mik, Job Koelewijn, John Körmeling, Wim T. Schippers, Roy Villevoye. Tot en met 3 oktober, ook 's avonds.

Velp

Kunsthuis 13 presenteert in Kermis van de Zomer 2 bewegende objecten, krassende wielen, geluidsculpturen, orkestmachines, etc... van Fred Abels, Femke van Heerikhuizen, Willem Ouwerkerk, Dirk Schreuders, Frans Venhorst, Nico Parlevliet, Ernst Laeven, Jos van Gessel en Erwin Kulsdom. Tot en met 5 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden