BEELDENDE KUNST

Amersfoort..

Amstelveen

Cobra Museum voor Moderne Kunst: dichter Bert Schierbeek inspireerde vele schilders en liet zich op zijn beurt door schilders inspireren. Gedichten van hem en schilderijen van Karel Appel, Lotti van der Gaag, Willem de Kooning, Johan van der Keuken, Theo Wolvecamp en vele anderen zijn te zien op Dichter bij schilders, t/m 15 oktober; Grafische signalen omvat tekeningen en karikaturen van tekenaar Fritz Behrendt uit de periode 1950 tot nu, t/m 25 juni; in het kader van Amsterdam-Japan 400 jaar schilderijen van de Japanse kunstenaar Seiichi Nihokawa, t/m 25 juni.

Amsterdam

Reliëfs, mozaïeken en wandobjecten van dik, kartonachtig papier van de in Spanje woonachtige Lotje de Lussanet bij Galerie Nine, Keizergracht 570. Van 3 juni t/m 1 juli.

De langslepende scheiding van zijn ouders is het onderwerp van de performance van beeldend kunstenaar Cees Krijnen. Zijn 'Woman in Divorce Battle on Tour 2000 - Part II' wordt uitgevoerd in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, van 4 juni t/m 9 juli.

Zondag ziet om 16 uur in de Mediamatic Salon@baby, Keizersgracht 676, de tweede editie van het onafhankelijke stripblad Los Tres het licht, diezelfde middag wordt het nieuwe concept van Nettime TV (bedoeld als opvolger van het programma W.E.B van de VPRO) van initiatiefnemer Menno Grootveld gepresenteerd.

Dark mirrors of Japan in de Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, brengt maatschappijkritisch werk van Japanse kunstenaars van verschillende generaties bijeen. Van 3 juni t/m 6 augustus.

Tot en met 10 juni fungeert Supermarkt Lindeman aan de Elandsgracht als een 'dating market' De Amerikaanse kunstenaar Otto Berchem (1967) biedt het winkelend publiek bij de ingang de mogelijkheid een bebloemd mandje te kiezen, en daarmee duidelijk te maken 'available' te zijn. Bij Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207 A, een uiteenzetting over het project.

Schilderijen van Alexandra Brown in AYAC'S, Keizersgracht 166, t/m 24 juni.

Petra Vlasman en Alexandra Rouppe van der Voort presenteren Stek. In galerie Fons Welters, t/m 17 juni.

Van Gogh Museum: ter gelegenheid van de viering van 400 jaar Nederland en Japan belicht het Van Gogh Museum de invloed van de Japanse kunst op die van het 19de-eeuwse Europa. De tentoonstelling Reflecties, Japan en Japonisme toont kunstwerken van Vincent van Gogh, Emile Gallé, François Eugène Rousseau, Félix Bracquemond en de gebroeders Fenton, t/m 17 september.

De Praktijk, Lauriergracht 96, presenteert drie tentoonstellingen: 'afstotende' werken op papier van Dieuwke Spaans, portretten van bejaarde vrouwen door Elian Smits, en het exotische, raadselachtige werk van Vincent Rijnbende. Tot en met 21 juni.

Stedelijk Museum: een overzicht van Kurt Schwitters, t/m 6 augustus; de zesentwintig deelnemers (o.a. Karel Appel, György Konrád, filosofe Martha Nussbaum en natuurkundige Steven Weinberg), aan de televisievertelling Van de Schoonheid en de Troost die Wim Kayser voor de VPRO maakt, is gevraagd hun idee over de thema's schoonheid en troost te materialiseren. Tot en met 16 juli is de bonte verzameling tentoongesteld; beelden van Hubert Kiecol, t/m 12 juni; Museum Overholland presenteert onder de vleugels van het Stedelijk Museum een selectie van (zelf)portretten van hedendaagse kunstenaars als Philip Akkerman, Georg Baselitz, Louise Bourgeois, Bruce Nauman, en nog vele anderen, Face to Face, t/m 18 juni.

Rijksmuseum: Glorie van de Gouden eeuw, de Nederlandse topstukken uit de 17de eeuw: schilderijen, beeldhouwkunst en kunstnijverheid, t/m 17 september; tekeningen en prenten, t/m 16 juli; collectie van het Koninklijk Museum ten tijde van Lodewijk Napoleon, t/m 25 juni.

Apeldoorn

Op de tentoonstelling Scale tonen Saskia van Drimmelen, Hendrik-Jan Hunneman en Wilco Kwerreveld vanuit een menselijke maat geconstrueerde werken. In Archipel, Vosselmanstraat 402, tot en met 25 juni.

Breda

Aan Karnemelk, een presentatie van de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting, Reigerstraat 16, nemen tien kunstenaars deel, onder wie Simone van Dijken, Sanne Geboers en Katrijn Verstegen. Van 4 juni t/m 2 juli.

Vier kunstenaars exposeren t/m 25 juni in de Beyerd. Jan Fabre toont erotische tekeningen, Ab van Hanegem recente schilderijen, Paul den Hollander de foto's waarmee hij in 1999 de Foto Kees Schrerer Prijs won en Tessa Posthuma de Boer haar foto's van schrijvers.

Den Bosch

Geluids- en videoinstallaties van Ronald Cornelissen, Ben Schot, Chris Kennedy en David Brainard, van 3 t/m 25 juni bij Artis, Boschveldweg 471. Opening op 3 juni om 16 uur met een performance van Princess Dragon-Mom. Op Eenhoog exposeert de grafische stencilwerkplaats Knust, van 3 t/m 25 juni.

Bloemen van de Nieuwe Tijd in het Noordbrabants Museum laat zien hoe de hedendaagse kunstenaar zich laat inspireren door bloemen. Met werk van Rob Birza, Marc Mulders, Daan van Golden, Henk Visch, Wilma Kuil e.a., t/m 3 september.

Deurne

De Wieger presenteert deze zomer een overzicht van de 80-jarige glazenier/schilder Pieter Wiegersma, beelden uit het oeuvre van Joep Coppens, en schilderijen van Jam Lambeck (1904-1984). Van 4 juni t/m 3 september.

Dordrecht

Enerzijds werkte Jan Andriesse in de traditie van de Hollandse schilderkunst, anderzijds is zijn werk juist on-Hollands. Het Dordrechts Museum wijdt een overzicht aan zijn werk, t/m 18 juni.

Groningen

Groninger Museum: de berg Fuji is een populair motief in Japanse kunst. Het Groninger Museum presenteert 18de- en 19de-eeuwse Japanse prenten van de berg, vervaardigd door de grote Japanse prentkunstenaars. Tegelijkertijd exposeert het museum honderdvijftig topstukken Japans export-porselein. Van 4 juni t/m 10 september.

Haarlem

Het Teylers Museum: De eeuw van Michelangelo, honderd tekeningen van Michelangelo, Rafaël, Correggio, Titiaan en Veronese uit eigen bezit, t/m 18 juni; negentig tekeningen en schetsen van bekende en minder bekende hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland, t/m 16 juli.

Heerlen

Continental Shift - een reis tussen culturen is een gezamenlijke tentoonstelling van de kunstmusea Aken, Maastricht, Luik en Heerlen met werk van zes Iraanse en Armeense kunstenaars. Tot en met 10 september in de Stadsgalerij.

Leerdam

Kunstenaars Liesbeth Oldeman, Marije van der Laan en Martina Florians en Marieke de Jong van Kunststation Leerdam, Stationsweg 2, biedt in De Fietsenstalling op maat verzorgde fietsroutes, geheime fiets-en wandeltips en plattegronden. Tot en met 4 juni.

Leeuwarden

Koos Breukel portretteerde veertien skûtsjesyl-families, Céline van Balen fotografeerde bewoners van asielzoekerscentra in Friesland, en Paul Kooiker focuste zich op de Friese kerktorens. Zij behoren tot de groep van tien kunstenaars die hun visie geven op Friesland, van 4 juni t/m 3 september in het Fries Museum; recente aankopen en landschappen uit de grafiekcollectie Knecht-Drenth, van 3 juni t/m 3 september.

Buro Leeuwarden, Turfmarkt 11, presenteert 'Breathe with me' van Charlotte Schleiffert, van tekst voorziene schilderijen waarin behalve verf, krijt en potlood, ook zilverpapier, piepschuim en papiermaché verwerkt is. Van 3 juni t/m 3 september.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: Rondom Dürer schetst met vijftig tekeningen en zo'n driehonderd prenten een beeld van de periode uit de Renaissance waarin tekenaar en graficus Albrecht Dürer een sleutelrol speelde, t/m 11 juni.

Centre Céramique: Onderweg naar Edo, 125 Japanse prenten voor het merendeel bestaand uit landschappen uit de 19de en 20ste eeuw. Tot en met 25 juni.

Nijmegen

Bossmann, intiator van Stichting Stilte, baarde ooit opzien met zijn 'Dagblad zonder nieuws'. Zondag presenteert hij zijn nieuwe project, de Permanent Reizende Tentoonstelling voor 1 persoon. Tussen 12 en 17 uur bij Beam, Pijkstraat 4, t/m 1 juli.

Gedurende een jaar is het pakhuis aan de Oude Haven getransformeerd tot Hotel*****, waar iedere maand een andere groep kunstenaars exposeert. In juni biedt het hotel plaats aan Joke Beltman, Harmjan Roeles, Frank Bezemer, Batia Suter, Heike Weber, Mark de Weijer, Erik J. de Jong, Hans Jungerius, Simon Benson, Alphons ter Avest; in de lounge Coen Pausma en Peter Simons de Touars.

Otterlo

Kröller Müller Museum: een overzicht van het late werk van schilder, dichter en architect Theo van Doesburg (1923-1931), oprichter van De Stijl, t/m 18 juni (zie ook Utrecht). Zondag om 14 uur in het museum een concert door Yudo Group, geïnspireerd op de gedichten van I.K. Bonset, onder welke naam Theo van Doesburg gedichten publiceerde.

Tilburg

Textiel Museum: de grote tentoonstelling Een steekje los biedt een verrassende blik op de ontwikkelingen in het breien, t/m 27 augustus.

Utrecht

Centraal Museum: drie madonna's van Jan van Scorel: 'Madonna met kind', 'Madonna met wilde rozen' en de Madonna uit de collectie van de Russische Kartinaja Galeria, t/m 2 juli; een overzicht van het vroege werk (1922) van schilder, dichter en architect Theo van Doesburg, t/m 18 juni (zie ook Otterlo).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden