Beelden uit de Haagse blubber

Fotograaf Paul Koopman dook in de Haagse Beek, die van Kijkduin naar de Hofvijver loopt. Zijn beelden uit de blubber zijn deze week te zien in het Haagse stadhuis.

De hofvijver in Den Haag, eindpunt van de Haagde Beek, met links het Torentje en het Mauritshuis. Beeld Paul Koopman

Rotterdam heeft de Maas, Amsterdam de Amstel en 't IJ, maar wat heeft Den Haag eigenlijk? Welnu, daar is ook een waterloop van enig cachet: de Haagse Beek. Een duinrel, die in tegenstelling tot de meeste rivieren landinwaarts loopt. Deze ontspringt bij het Schapenatjesduin in Kijkduin en mondt uit in de Hofvijver, pal naast het epicentrum van het landsbestuur. Dat is statuur, of niet soms? Het was Floris V (1254-1296), graaf van Holland en Zeeland, die de beek liet verlengen om de grachten rond zijn jachtslot het Binnenhof van water te voorzien.

Paul Koopman is amateurduiker en -fotograaf en fietst elke dag op weg naar zijn werk langs een stukje van het traject. Het heldere water viel hem telkens op. Wat zou er te zien zijn? Hij duikt geregeld in Zeeland en nog veel exotischer oorden, maar in zijn eigen achtertuin was hij nog nooit kopje-onder geweest. Dit was misschien wel water dat wat meer aandacht verdiende.

Koopman vroeg de bevoegde autoriteiten om toestemming en ging vervolgens gehuld in neopreen, een fles op de rug en een camera met groothoek in de aanslag, de beek langs. Dan weer tijgerend in de blubberlaag onder nauwelijks kniehoog water, op een andere plek freischwebend in een 4 meter diepe plas. Een enkele keer beschenen politieagenten hem met hun zaklantaarns en vroegen hem wat hij daar eigenlijk aan het doen was.

Kikvorsperspectief.

Niet alleen het eindstation maakt de Haagse Beek bijzonder. Onderweg doet de waterloop ook het Catshuis en het Vredespaleis aan. Zulke monumenten smeekten om opnamen vanuit kikvorsperspectief. Zo zie je ze immers nooit. Voor zijn zwempartij in de buurt van het Catshuis had hij zelfs fiat nodig van de Rijksvoorlichtingsdienst. Premier Rutte was er niet.

Wat hij allemaal aantrof, onderweg? Snoeken, brasems, karpers, salamanders, kikkers, poelslakjes en een grote variëteit aan waterplanten. Nog verdraaid goed te zien ook.

En nu is er zomaar een tentoonstelling van gemaakt, in het gemeentehuis van Den Haag. Een gedicht was er al eerder, van Adriaan Bontebal en Sjaak Bral. Dit is de laatste strofe.

De laatste halte van de tocht

een Middeleeuwse veste

Het eindpunt van een voettocht naar

de bouwput van het Westen

Terwijl men in het centrum bouwt

steeds hoger en steeds zotter

vlei ik me aan de hoeven van

de stier van Paulus Potter

Kom daar maar eens om, in Amsterdam of Rotterdam.

De Haagse Beek, Atrium stadhuis Den Haag, t/m 27/6.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden