Beeld Ellington onthuld in Central Park

Een meer dan levensgroot bronzen beeld van de jazzmuzikant Duke Ellington is dinsdag onthuld in het New-Yorkse Central Park. De ceremonie werd bijgewoond door familieleden van Ellington, onder wie zijn kleindochter Mercedes Ellington, en genodigden als Rudolph Giuliani, de burgemeester van New York, en diens voorgangers Dinkins en Koch....

Van onze kunstredactie

AMSTERDAM

Aan de onthulling zijn veel discussies en protesten voorafgegaan. Zo hadden feministen er bezwaar tegen dat negen vrouwelijke naakten op pilaren het beeld van de naast zijn piano staande Duke Ellington ondersteunen. Het eerbetoon aan de in 1974 overleden componist en bandleider is een initiatief van de New-Yorkse cabaretier en Ellington-bewonderaar Bobby Short. Al in 1979 vatte Short het plan op voor een hommage aan Ellington, toen hij in de Franse badplaats Nice een buste van Louis Armstrong zag.

Shorts Duke Ellington Memorial Fund bracht zonder veel problemen de benodigde 2 miljoen gulden bijeen, maar het zou achttien jaar duren voor alle vergunningen voor het in totaal zeven meter hoge standbeeld in Central Park waren geregeld. De sculptuur is ontworpen door de Californische beeldhouwer Robert Graham, die eerder een gedenkteken voor de bokser Joe Louis in Detroit ontwierp en ook tekende voor de Olympic Gateway bij de Olympische Spelen 1984 in Los Angeles.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden