Bedrijf achter Snapchat naar de beurs: LA verheugt zich op komst miljonairs

Wat glitter, glamour en geldsmijterij betreft zijn ze wel wat gewend in Los Angeles, immers de thuisstad van Hollywood. Niettemin verheugen de lokale vermogensbeheerders, makelaars en luxewinkeliers zich op de golf miljonairs en miljardairs die eraan zit te komen als volgende maand Snap Inc., het bedrijf achter Snapchat, naar de beurs gaat.

Wilco Dekker
Snapchat-oprichters Evan Spiegel en Bobby Murphy. Beeld ANP
Snapchat-oprichters Evan Spiegel en Bobby Murphy.Beeld ANP

Het moederbedrijf van de populaire foto-app Snapchat zit nu eens niet in Silicon Valley, maar zeshonderd kilometer zuidelijker, in het hippe Venice in LA. De waarde van Snapchat bij de beursgang wordt geschat op minimaal 19,5 miljard dollar (18,5 miljard euro).

De twee jonge Snapchat-oprichters Evan Spiegel en Bobby Murphy worden zodoende ieder drie miljard dollar rijker. Het aandelenpakket van het hoofd techniek is 110 miljoen dollar waard. Daarnaast worden naar schatting nog eens tientallen andere Snap-werknemers in een klap miljonair. Daarmee krijgt LA zijn eigen 'Google-moment', zegt een vermogensbeheer tegen de New York Times, verwijzend naar de beursgang van de zoekgigant in 2004, die Silicon Valley vele miljonairs bezorgde.

Kantoor van Snapchat in Venice. Beeld AFP
Kantoor van Snapchat in Venice.Beeld AFP

Plotselinge rijkdom

Snap Inc. probeert zijn 1900 werknemers voor te bereiden hoe om te gaan met plotselinge rijkdom. Volgens een werknemer die anoniem wil blijven, wordt bekeken of hoogleraren van Standford University moeten worden ingeschakeld voor uitleg aan de Snap-'techies' wat de beursgang voor hun leven kan betekenen. Google gebruikt destijds een soortgelijke strategie. Snap Inc. wil geen commentaar geven.

Ondertussen dromen adviseurs in LA van de toekomst. 'Die werknemers steken hun geld weer in het ecosysteem', zegt een van hen. 'Er zal een explosie komen van startups.'

Snap Inc. is het brein achter de app Snapchat. Beeld ANP
Snap Inc. is het brein achter de app Snapchat.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden