Bedankt voor de bloemen

Ooit was de Prijs der Nederlandse Letteren een bekroning waar de laureaat trots op was. Deze staatsprijs, die eens in de drie jaar wordt toegekend voor een oeuvre, was de hoogste onderscheiding die een schrijver in ons taalgebied te beurt kon vallen....

De huidige laureaat, Jeroen Brouwers, die in november de Prijs krijgt uitgereikt, laat duidelijk blijken dat hij teleurgesteld is (Cicero, 19 oktober). Met de Prijs is hij zeer vereerd, maar het eraan verbonden geldbedrag drukt weinig waardering uit voor de schrijver en de literatuur in het algemeen. De Vlaamse Auteursvereniging en de Nederlandse Vereniging van Letterkundigen, de vakverenigingen van de auteurs in Vlaanderen en Nederland, treden Brouwers hierin bij. Wij vragen de cultuurministers Anciaux en Plasterk om het prestige van de Prijs te herstellen.

Een bedrag van 16.000 euro lijkt aanzienlijk. Maar het gaat hier om een prijs die slechts om de drie jaar en door twee landen samen wordt uitgereikt. Als je gaat vergelijken met andere prijzen, valt op hoe de Prijs der Nederlandse Letteren zich laat overvleugelen. De Gouden Uil levert 25.000 euro op, de AKO- en de Libris Literatuurprijs allebei 50.000 euro. Alle drie worden ze uitgereikt door een boekhandelsketen, en ze gaan naar één enkel boek. De Debuutprijs levert in België 6.000 euro op, in Nederland zelfs 15.000 euro. Een debutant ontvangt dus voor zijn eerste boek bijna evenveel als een auteur, die tot de grootsten van onze letteren gerekend wordt, voor zijn hele carrière.

Prestige hoeft niet altijd uitgedrukt te worden in geld. Maar die boutade wordt door onze overheden al te vaak gebruikt om de culturele verdiensten van auteurs niet te honoreren. In de huidige situatie bepalen commerciële sponsors het prestige van boeken en auteurs. Zij creëren een klimaat waarin het schrijven van één succesboek boven de culturele waarde van een volledig oeuvre gaat.

Het bedrag dat Nederland en Vlaanderen op dit ogenblik aan de Prijs der Nederlandse Letteren verbinden, getuigt van een gebrek aan respect voor de Nederlandstalige literatuur. Wij vragen de ministers Plasterk en Anciaux om dat recht te zetten. Opdat zij duidelijk maken dat auteurs, die na een schrijverschap van veertig jaar een tijdloos en consistent oeuvre nalaten, onze cultuur een onschatbare dienst hebben bewezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden