Tv-recensie

Beau van Erven Dorens zag zelf in hoe gastheeronwaardig hij was geweest

null Beeld
Julien Althuisius

Omdat ik was vergeten dat de beleidsbepalers bij de NPO het eind mei wel gesneden vinden en ondanks het onverminderde doordraaien der wereld het meest bekeken actualiteitenprogramma maar even drie maanden met vakantie sturen, viel ik maandagavond rond zevenen niet in De vooravond, maar in een varkensstal.

Een hoogzwangere vrouw voerde de beesten, terwijl ze vertelde dat deze varkens een kruising waren met wilde zwijnen. ‘Die zijn veel robuuster, sterker, nooit ziek. Ze hebben lang haar, een donkere vacht, dus dat is ideaal met dit warme weer.’ Na elke komma pauzeerde ze even, zoals je dat doet als je over vee praat. Ze groeien iets langzamer, ‘maar leveren wel veel lekkerder vlees op’. Precies wat ik wil weten op maandagavond 19:00 uur.

De robuuste varkens en de zwangere vrouw zaten in De kleine boerderij, het nieuwste programma dat de Hollandse obsessie met het boerenleven uitmelkt en vier stellen volgt die hun ‘droom’ willen waarmaken: het bestieren van een kleine boerderij. Verderop in het programma probeerde een ander stel hun buffels binnen een afrastering te krijgen. Het lukte de vrouw niet. ‘Misschien moet jij het proberen’, vroeg ze haar man. ‘Jij hebt altijd goede vocale lokmiddelen.’

Voorman van Jezus Leeft, Florens van der Spek (links) nadat Beau van Erven Dorens tegen hem is uitgevallen. Beeld
Voorman van Jezus Leeft, Florens van der Spek (links) nadat Beau van Erven Dorens tegen hem is uitgevallen.

Over goede vocale lokmiddelen gesproken: Sywert van Lienden verdiende 9 miljoen euro met zijn mondkapjesdeal, terwijl hij steeds zei het ‘om niet’ te doen. Van Lienden, altijd op zijn voorvoetjes als het gaat om anderen de maat te nemen, liet maandag niets van zich horen, maar de journalisten van Follow the Money die het nieuws hadden gebracht zaten aan tafel bij Op1. Ook daar: PvdA-Kamerlid Attje Kuiken, die het gebeurde kwalificeerde als ‘schaamteloos’. Ze wilde natuurlijk weten hoe deze deal in Den Haag tot stand heeft kunnen komen, maar verwees ook nog even naar het feit dat het ministerie van VWS 5,1 miljard euro is kwijtgeraakt. ‘We hebben een probleem met elkaar’, vatte Kuiken de administratieve en morele puinhoop samen.

Dat gold in zekere zin ook voor Beau van Erven Dorens en zijn gasten. Tijdens een gesprek over de lage vaccinatiebereidheid in de Biblebelt en achterstandswijken raakten Florens van der Spek, voorman van Jezus Leeft en overtuigd vaccinatieweigeraar, en astronaut André Kuipers met elkaar in discussie over de werking van vaccins. Van Erven Dorens kon op een zeker moment het gekakel niet meer aanhoren. ‘Iedereen even zijn kop houden!’, riep Beau. ‘Nee, ik ben er echt helemaal klaar mee.’ Van der Spek moest daar, begrijpelijkerwijs, een beetje om lachen. ‘Je kunt wel blijven lachen, maar als ik je vraag om je mond te houden, moet je gewoon je mond een keer houden.’ Van Erven Dorens zag zelf in hoe gastheeronwaardig hij was geweest en bood na afloop zijn excuses aan Van der Spek aan. Als goed christen accepteerde hij dat en deed Beau als blijk van vergiffenis een Statenbijbel cadeau. Wellicht heeft hij er nog eentje liggen voor Sywert.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden