Top & FlopMedia

Beau van Erven Dorens pakt VI-mannen aan en het OM luistert toch niet af

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek. Deze week: de spugers ook eens op het jasje gespuugd, en het belang van vrije nieuwsgaring.

Rene van der Gijp, Wilfred Genee en Johan Derksen.Beeld ANP

Top

Verrassend en origineel was het niet, toen beroepshork Johan Derksen maandag in de eerste aflevering van VI Oranje Blijft Thuis zijn gal spuwde. Deze keer moest Humberto Tan het ontgelden, die volgens hem te veel is bewierookt tijdens zijn afscheidsweek bij RTL Late Night. Zelfs Tans echtgenote werd niet gespaard.

Aan de RTL Boulevard-desk werd de tirade niet gewaardeerd. ‘Ze zoeken elke keer nieuwe grenzen in onhebbelijkheid op’, klaagde presentator Beau van Erven Dorens over Derksens aanval. En: (VI-presentator, red.) ‘Wilfred Genee komt er heel makkelijk mee weg, want die schept de gelegenheid waarin Johan Derksen met gestrekt been erin gaat.’

Beau van Erven DorensBeeld ANP Kippa

Oh ja, Van Erven Dorens zou diezelfde avond zelf te gast zijn in VI Oranje Blijft Thuis. Zou de presentator zijn kritiek durven herhalen en zo een ongemakkelijke situatie riskeren?

Ja hoor, de RTL Boulevard-presentator verwoordde vrijuit zijn ongenoegen tijdens de live-uitzending van het voetbalprogramma (dat het die avond overigens zonder Derksen en Van der Gijp moest stellen).

‘Wat is er misgegaan in jullie jeugd dat jullie zo harteloos zijn?’, vroeg Van Erven Dorens presentator Wilfred Genee op de man af. Het antwoord daarop wist Genee ook niet zo goed. Maar hij wilde wel moeizaam toegeven dat de aanval inderdaad wat te ver ging.

Nadia Ezzeroili   

Flop

Achteraf was het Openbaar Ministerie ‘heel blij’ dat het niet gelukt was. Het plan was om een gesprek in een café tussen een bron en Brabants Dagblad-journalist Jos van de Ven af te luisteren. Die bron had informatie over de benoemingsprocedure voor de nieuwe burgemeester van Den Bosch.

De rechterlijke machtiging voor het zware middel was al afgegeven, maar door tijdgebrek ging de tapactie niet door. Gelukkig maar, zegt hoofdofficier Heleen Rutgers, met de kennis van nu. De bronbescherming voor journalisten was aanvankelijk even over het hoofd gezien.

De fouten stapelden zich afgelopen week op in deze kwestie. In eerste instantie bleek dat het OM de telefoongegevens van Van de Ven had opgevraagd. Dat was niet fraai, erkende het OM, maar, zo luidde de verdediging, ‘dit ernstige feit, schending van het ambtsgeheim, moest worden opgelost’. Alsof er een terroristische aanslag was verijdeld.

Een paar dagen later bleek dat er ook telefoongesprekken waren getapt én dat er dus het voornemen was om een ontmoeting af te luisteren. De gang van zaken wordt uiteraard betreurd.

Het OM ‘hecht groot belang aan vrije nieuwsgaring’, wordt dan hoogdravend en schuldbewust gezegd. Maar de praktijk toont telkens iets anders. Het OM hecht vooral belang aan de eigen bandeloze informatievergaring.

Hoofdofficier Heleen Rutgers

Haro Kraak

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden