Tv-recensieArno Haijtema

Beau helpt al manoeuvrerend de racismediscussie verder

Hoe een talkshowhost het gesprek aangaat met een groepje mannen in lichtelijk euforische stemming. Hoe hij ze kwaad krijgt (‘Poeh, ik moet hier wel op eieren lopen’) en hun irritatie ombuigt, zodat ze toch praten waarover de gastheer wil dat het gaat. Hoe hij de klippen omzeilt van een discussie die kon stukslaan op het verlangen van een gast om het te hebben over ‘een vijftigjarig plan’ ter beëindiging van racisme.

Beau, de talkshow op RTL 4 met host Beau van Erven Dorens had woensdagavond alles wat je mag verwachten van zo’n programma: spanning, emoties, informatiedichtheid én de tijd die bespreking van een ernstig onderwerp vergt. De gasten ‘van kleur’ (de rappers Akwasi en Glen Faria, activist Gideon Everduim en kompaan Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet) waren die middag deelnemer en medeorganisator geweest op de massaal bezochte antiracismedemonstratie in Amsterdam. Een historische bijeenkomst die zij kenschetsten als een ‘kantelpunt’.

De grote opkomst en de inspirerende toespraken verklaarden de jubelstemming van de gasten, die een feestelijke onoverwinnelijkheid uitstraalden. Zodanig dat ze niet de indruk wekten zich veel gelegen te laten liggen aan de koers die hun gastheer had uitgestippeld.

Beau wilde het hebben over de emoties die het racisme opriep bij zijn gasten. Zij wilden dat niet, want ‘daar ging het al tien jaar over’. Everduim: ‘Ik wil nu technische gesprekken. Over wetgeving en diversiteit in de politiek.’ Dat riep ‘kippevel’ op bij Akwasi. Wezenlijke kwestie, maar Beau vroeg door naar persoonlijke ervaringen, opdat hij zich – met ironie in de stem: ‘als witte onderdrukker’ – in hun ervaringen zou kunnen verplaatsen. En dus zei hij, nadat hij de welbespraakte Everduim nog even had aangehoord: ‘Jij bepaalt hier niet de vragen.’

Waarna het gesprek in een stroomversnelling raakte en de persoonlijke verhalen alsnog indruk konden maken. Akwasi, op school uitgemaakt voor ‘kankerzwart’. Faria, die bij elke ontmoeting met politie ervaart dat hij een vijandige gang ontmoet. Afriyie, die dagelijks de deur uitstapt in het besef dat het racisme buiten loert.

Meermalen kapittelden zijn gasten Van Erven Dorens om zijn niet altijd diplomatieke vragen, maar ‘ik zeg waar ik zin in heb’. En dus kwam ook de gewraakte uitspraak ter tafel van Akwasi, die in de hitte van een eerdere demonstratie had geroepen ‘Zwarte Piet hoogstpersoonlijk op zijn gezicht te trappen’, mocht hij die tegenkomen. ‘Klinkt als een oproep tot geweld’, vond Beau. Hij ging er langer over door dan Akwasi lief was. ‘Sta ik hier terecht ofzo?’

Zie mijn uitspraak in de raptraditie, oproepen tot geweld zou ik als taalkunstenaar nooit doen, betoogde Akwasi. Waarop zanger Wolter Kroes, te gast voor een ander onderwerp, op de achtergrond een slok nam en zich in het gesprek mengde: ‘Ik begrijp je wel. Maar mijn kinderen, fan van je, schrokken zich helemaal het lazarus.’

Ook zonder vijftigjarenplan hielp Beau de discussie verder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden