Beatrix worstelt in speelfilm Majesteit

Hoe ging koningin Beatrix om met de dood van prins Claus in 2002? Regisseur Peter de Baan en scenarioschrijver Ger Beukenkamp hebben hun eigen theorie ontwikkeld over hoe de vorstin omging met de rouwverwerking. In de nieuwe speelfilm Majesteit, die maandag in première gaat op het Nederlands Film Festival in Utrecht, bieden zij een speculatief kijkje achter de schermen van het Nederlandse koningshuis, ‘in een tijd dat de Oranjes gedwongen worden zich van een menselijke kant te laten zien’.

ANP

Het is de eerste keer dat er een bioscoopfilm is gemaakt over Beatrix, die gespeeld wordt door Carine Crutzen. Het verhaal begint met een bezoek dat de koningin brengt aan het graf van Claus in de grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. Ze voelt zich eenzamer dan ooit en wil wat doen met de liefde van haar man voor Afrika. Ze besluit een passage in de troonrede op te nemen om de handelsbeperkingen voor het continent ongedaan te maken.

De spanningen lopen hoog op wanneer ze hierover een conflict krijgt met minister-president Balkenende (gespeeld door Marcel Hensema). De premier weigert deze passage in de troonrede op te nemen. ‘Nederland is niet van u, majesteit’, zegt Balkenende met stemverheffing. ‘U dient zich te schikken!’ Tot in de Ridderzaal worstelt de vorstin met de vraag of ze zich zal schikken aan de premier, of dat ze haar eigen tekst gaat voorlezen.

De filmmakers willen Beatrix niet alleen als hoofd van de regering laten zien, maar ook als ‘liefdevolle echtgenote en moeder’. Ze tonen haar liefde voor Claus (gespeeld door Jeroen Willems) en hoe ze te maken krijgt met een opstandige Willem-Alexander (vertolkt door Gijs Naber). ‘We wilden juist de kant van Beatrix laten zien die vaak verborgen blijft’, zegt regisseur Peter de Baan. ‘Na de dood van Claus was zij als mens heel kwetsbaar.’

De Baan, tweevoudig winnaar van een Gouden Kalf, had al jaren het idee een film over het koningshuis te maken. ‘In Nederland is weinig echt drama meer. Iedereen kan zeggen en doen wat hij of zij wil. Het koningshuis is hier een uitzondering op. Wat voor rol moeten die mensen spelen? Er zit een hele wereld achter die je niet dagelijks ziet.’

De film pretendeert volgens hem niet de waarheid te vertellen. ‘Het is geen biografie.’ De Oranjes zijn dan ook niet uitgenodigd voor de première. Majesteit is vanaf 28 oktober in de Nederlandse bioscopen te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden