Beatrix stelt paal en perk aan roep om openheid

Koningin Beatrix heeft zaterdag in haar jaarlijkse kerstrede voor de radio paal en perk gesteld aan de roep om meer openheid van het koningshuis....

Van onze verslaggever

Eind november vroeg de voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren, P. Broertjes, op een jubileumbijeenkomst van het genootschap de koningin in haar aanwezigheid om meer openheid. Beatrix liet na afloop van de bijeenkomst merken slecht te spreken te zijn over de kwaliteit van de pers.

Premier Kok zei in het weekblad Elsevier 'structureel' na te denken over modernisering van het koningschap. De premier voert over dit thema gesprekken met de koningin.

In haar kerstrede leek koningin Beatrix aan te geven waar voor haar de grenzen liggen. Ze noemde het 'zeker positief' dat er in algemene zin een kritische houding bestaat tegenover autoriteiten die voor het voetlicht treden. Maar direct daarop gaf ze nog eens te kennen welke slechte ervaringen de Oranjes hebben met de pers, met name met de roddelpers. Die tast de persoonlijke levenssfeer aan, 'een van de grote verworvenheden van deze eeuw'.

De kersttoespraak van de koningin stond in het teken van wat in de afgelopen eeuw aan beschaving is bereikt. De mensen mogen zich tegen het einde van de eeuw bedrukt voelen, voor de koningin was de 20ste eeuw er vooral een van 'ontplooiing van het recht'.

Ook de Belgische koning Albert II sprak in zijn kerstrede over de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, zij het na een opmerkelijke publieke ontboezeming. De koning bevestigde impliciet dat hij een buitenechtelijke, dertigjarige dochter heeft. De koning noemde de crisis in zijn huwelijk met Paola waaraan onlangs werd herinnerd.

In het najaar kwam het verhaal over het bastaardkind naar buiten. Koning Albert volstond met een verwijzing naar zijn huwelijkscrisis. 'Daar wensen wij niet verder op in te gaan; zij behoort tot ons privé-leven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden