Review

Beasts of No Nation zakt op momenten in

Het debutantje Abraham Attah maakt indruk als kindsoldaat en hij vergroeit met zijn personage. Wie de 136 minuten lange rit in één keer uitzit, voelt Beasts of No Nation op momenten inzakken.

Bor Beekman
Idris Elba (L) en jong talent Abraham Attah (C) in Beasts of No Nation. Beeld ap
Idris Elba (L) en jong talent Abraham Attah (C) in Beasts of No Nation.Beeld ap

Het kindsoldatendrama, we mogen spreken van een minigenre, kent doorgaans een vast stramien. Eerst wordt het kind met geweld losgescheurd van zijn familie, dan leert het kind moorden onder leiding van een megalomaan vaderfiguur, vervolgens ontsnapt het kind uit de oorlog, waarna het - op een of andere manier - weer kind moet zien te worden.

Die onvoorstelbare reis en wrede dubbelrol van slachtoffer/dader leent zich uitstekend voor het medium film: de kijker ziet de gruwelen, ondergaat die gelijktijdig met het hoofdpersonage en uitleg is overbodig. De Netflix-speelfilm Beasts of No Nation biedt wellicht geen nieuwe inzichten in de West-Afrikaanse misstanden of een opmerkelijke verhaalstructuur, maar getuigt op effectieve en aangrijpende wijze van de verwoesting in de ziel van de kleine Agu (Abraham Attah): een vrolijk jongetje op de vlucht, dat wordt opgenomen door een rebellenmilitie.

Lastige productie

Prominente producenten probeerden Cary Fukunaga te strikken voor filmprojecten na zijn succesvolle tv-serie True Detective. Maar de regisseur was druk met oorlogsdrama Beasts of No Nation.

Een schrijvershand

De zowel innemende als meedogenloze leider van de bruut moordende eenheid wordt gespeeld door de van oorsprong West-Afrikaanse Britse steracteur Idris Elba. Die legt het acteren er zo nu en dan dik bovenop, maar vervalt nooit tot schmieren. Hij speelt een man die zichzelf óók weer acteert, als de semigoddelijke commandant die buiten zijn junglekoninkrijk eigenlijk maar weinig voorstelt. De introspectieve voice-over verraadt soms meer schrijvershand dan de gedachtestroom van een getraumatiseerd kind, maar het debutantje Attah maakt indruk en vergroeit als onbekend gezicht met zijn personage.

Wie de 136 minuten lange rit in een keer uitzit, voelt Beasts of No Nation op momenten iets inzakken. Dat roept die ene vraag op: had regisseur Fukunaga (Sin Nombre, True Detective), als hij vooraf had geweten dat Netflix zijn bioscoopfilm zou opkopen, niet beter een miniserie kunnen maken?

Beasts of No Nation, Drama, Regie: Cary Joiji Fukunaga. Met: Abraham Attah, Idris Elba. 136 min., vanaf 16/10 op Netflix.

Regisseur Cary Fukunaga (L) en acteur Abraham Attah poseren tijdens het Internationale Filmfestival in Venetië. Beeld afp
Regisseur Cary Fukunaga (L) en acteur Abraham Attah poseren tijdens het Internationale Filmfestival in Venetië.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden