Review

Bears moet lekker donzig blijven

Na films als Earth en Oceans, voegt Disney nu een berendocumentaire voor kinderen toe aan zijn Nature-serie. Vergeet de kunstmatig aangebrachte spanning: Bears is op zijn best als het lekker donzig blijft.

Berend Jan Bockting
null Beeld xx
Beeld xx

Geen dier in de Disneygeschiedenis dat in zo veel verschillende gedaanten opduikt als de beer. Van het simpele bolle vreetzakje Winnie the Pooh tot de dappere Kenai in Brother Bear, van de griezelige, gekrenkte pluche Lotso in Toy Story 3 tot de goeiige, avontuurlijke Baloo in The Jungle Book.

In de documentaire Bears, met docu's als Earth, Oceans en Chimpanzee onderdeel van de Disneys Nature-tak, zijn de beertjes bij voorkeur superschattig. Regisseurs Alastair Fothergill en Keith Scholey volgden de welpjes Scout en Amber tijdens hun eerste levensjaar, terwijl moeder Sky zalm vangt en af en toe een hongerige wolf of boze verstoten beer op afstand houdt.

Minder vanzelfsprekende spanning

Luister en smelt, bij het pieperige 'pwwrrrr' als de pluizige welpjes melk dringen bij moeder. Knap, hoe dichtbij de haarscherp gedraaide close-ups je brengen, alsof het berengezin je uitnodigde voor een kop koffie in hun Katmai National Park te Alaska.

De spanning die de makers willen oproepen, ontvouwt zich echter minder vanzelfsprekend. Op zichzelf staande shots van spelende welpjes en een sluipende wolf heten in Bears al gauw een achtervolging; de sturende vertelstem van Thomas Acda spreekt van dreiging en gevaar en snerpende strijkers op de geluidsband plaatsen daar een uitroepreken bij, maar verder dan suggestie reikt het niet.

Onhandig en tamelijk halfslachtig, die poging iets van de wilde werkelijkheid te tonen. Bears is op zijn best als het berenleven direct door een fluffy Disneybril wordt bezien.

Bears. Regie: Alastair Fothergill en Keith Scholey. Met de stem van Thomas Acda. 78 min., in 90zalen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden